5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

'kefen bayraklı kale; gaziantep'

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 85. yıldönümü dolayısıyla Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından hazırlatılan "Kefen Bayraklı Kale; Gaziantep" belgeselinin galası Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. 

Törene, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Kilis Valisi Nevzat Turhan, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ve davetliler katıldı. Vali Süleyman Kamçı, törende yaptığı konuşmada, vatanseverliğin, vatan ve millet için zaman ve şartların gerektirdiğini yapmak olduğunu söyledi. Kamçı, geleceğe sahip çıkmak için geçmişte yaşananların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "85 yıl öncesine bakıp, gelinen noktayla yetinmemek gerek. Dün bu destanı yazanlara borcumuzu, ancak çok çalışarak ve ülkeyi çağdaş ve medeniyet seviyesine yükselterek ödeyebiliriz" dedi. 

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Türk milletinin tarih sahnesinde var olduğundan beri hep bir bayrak altında toplandığını kaydetti. Aslan, "Türk milleti, var olduğu her dönemde bütün olumsuz şartlara rağmen, sahip olduğu manevi güç ve bağımsızlık inancıyla, eşine az rastlanır kahramanlıklar sergileyerek özgürlüğüne kavuşmasını bilmiştir. Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz. Tarihini doğru bilmeyen, geleceğini de doğru kurgulayamaz. Aileler, bu belgeseli hem izlemeli hem de çocuklarına izlettirmeli" diye konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ise, Antep savunmasının bütün dünyaya örnek gösterildiğini hatırlatarak, "Bu nedenle bu topraklara, geleceğe yön vererek sahip çıkılması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

"Kefen Bayraklı Kale; Gaziantep" belgeselini hazırlayan Gazeteci-Yazar Can Dündar da, Türkiye'de tarihi yapanlara saygı duyulduğunu, ancak tarihin yazılması konusunda aynı duyarlılığın gösterilmediğini belirtti. Dündar, belgeseli hazırlarken Fransız arşivlerinden faydalanmak zorunda kaldıklarını kaydederek, "Tarihi yazanların en azından anıları, yaşadıkları dönemde kayıt altına alınabilirdi. Burada Gaziantep'te bir direniş müzesi olmalıydı. Aynı saldırılar şu anda da var. Ancak şimdi bu saldırılar askeri değil, ekonomik ve kültürel alanda yapılıyor. Bundan sonra da aynı direniş ruhunu yaşatmamız gerekiyor. 

Törende, "Kefen Bayraklı Kale" adlı belgeselin izlenmesinin ardından, halk oyunları gösterisi sunuldu. Liseler arasında düzenlenen kompozisyon ve bilgi yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, Türk Halk Müziği Sanatçısı Zara'nın verdiği konserle sona erdi.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2006 Cumartesi 15:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?