5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Kent müzesinde sona doğru

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayazhan'da sürdürülen "Kent Müzesi" çalışmalarında sona yaklaşıldığı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Bayazhan'ın tüm projelerinin kısa sürede hazırlandığı belirtildi. Yapının restorasyonu için TOKİ ile yapılan görüşmeler neticesinde, ilk kez Toplu Konut İdaresi tarafından tarihi bir yapının restore edilmesine karar verildiği kaydedilen açıklamada, "Hanın korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere ulaştırılması adına Toplu Konut İdaresi çok önemli bir vazifeyi üstlenmiştir" denildi.

Açıklamada, TOKİ tarafından ihale edilen hanın restorasyonuna Şubat 2007 tarihinde başlandığı ve restorasyon çalışmalarının tamamlandığı ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:

"TOKİ tarafından geçici kabulü yapılarak Bayazhan'ın Belediyemize teslimi yapılmadığından Kent Müzesi teşhir ve tanzim işinin süresinde uzama olmuştur. Belediyemiz, Kent Müzesinin teşhir ve tanzimi için 2008 Şubat ayından itibaren çalışmalara devam etmektedir. Kurtuluş Savaşında yer alan örnek şahsiyetlerin mankenleri yapılmış, yöresel kıyafetler giydirilerek tamamlanmış bulunmaktadır. Aynı seksiyonda mücadele günlerinin anlatıldığı kısa film için gerekli belgeler taranmış, çekimler yapılarak film hazır duruma getirilmiştir. Ayrıca Gaziantep'i tanıtan kısa filmlerin de çekimi yapılarak hazır duruma getirilmiştir. Yöresel el sanatımız olan halıcılık, kilimcilik, gümüş işlemeciliği, bakırcılık, kutnu dokumacılığı, kalaycılık, antep işi çeyiz yapımı, baklavacılık, konularının anlatımı için konu mankenleri yapılmış ve el sanatı işinin yapımı için gerekli olan malzemeler de hazır durumdadır. Gaziantep'in büyük bir bölümünü içine alan kent vaziyet maketi, anıtsal yapıların maketi ve sivil mimari maketleri de tamamlanmış bulunmaktadır. Toplu Konut İdaresi tarafından geçici kabulü yapıldıktan sonra tüm bu çalışmalarımız han içerisinde yerine monte edilerek müze ziyarete açılacaktır. Bayazhan tüm fonksiyonları ile hizmete girdiğinde otopark ihtiyacını karşılamak amacı ile Bayazhan'ın üst tarafındaki büyük bir alanı otopark amacı ile kamulaştırmış ve yıkımlar halen devam etmektedir. Ayrıca Bayazhan'ın önündeki kaldırımların da tarihi dokuya uygun şekilde düzenlemesi çalışmaları da başlamış olup kısa zamanda tamamlanacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 12:40:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?