6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kızılay Kan Merkezi'nden Kampanya

Gaziantep Kızılay Bölge Müdürü Dr. Gökhan Özboz, Gaziantep'te bu yıl hedeflerinin 25 bin ünite kan toplamak olduğunu belirterek "Bu hedefi tutturmak için ise her sağlıklı vatandaşı kan bağışı yapmaya davet ediyoruz" dedi.
Kızılay Kan Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türk Kızılay'ının ülkenin kan ihtiyacının ancak yüzde 40'nı karşılayabildiğini, ancak hedeflerinin ülke insanının ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin tamamının gönüllü, bilinçli ve düzenli bağışçılardan karşılanması olduğunu kaydetti. Ülkenin kan ihtiyacının yüzde 60'lık bölümünün ise hala takas yöntemiyle toplandığı dile getiren Özboz, ''Çağdaş ve ülkemize yakışan çözüm, dünyanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kan ihtiyacının tamamının ulusal birkan bankası aracılığıyla gönüllülerden karşılanmasıdır'' şeklinde konuştu.

Özboz, gelişmiş ülkelerde güvenli kan bağışçılarının toplam nüfusa oranının yüzde 5 düzeyinde olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1.5 gibi oldukça düşük bir oranda olduğunu ifade etti. Kan vermenin insan sağlığına zararlı bir yanının olmadığının bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını kaydeden Özboz, hatta kan vermenin tam tersi insan sağlığına faydası olduğunun tespit edildiğini söyledi. Bilimsel araştırmalara göre 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bireylerin, her 3 ayda bir kan verebileceğini belirtenÖzboz şunları söyledi:

"Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı da kan vermenin dinen bir mahsurunun bulunmadığını açıklamıştır. Kanımızın yetmemesi sizin de kanınıza dokunuyorsa sadece yarım saatinizi ayırarak binlerce hayat kurtarabilirsiniz. Yaptığımız özverili çalışmalar sonucu Gaziantep'te bu yıl hedefimiz 25 bin ünite kan toplamak, bu hedefi tutturmak için her sağlıklı vatandaşımızı kan bağışı yapmaya davet ediyoruz.''
Gaziantep'te bugün itibariyle 8 bin ünite kan topladıklarını, yıl sonu hedeflerinin ise 25 bin ünite kan toplanmak olduğunu ifade eden Özboz, bunun için kamu kurumları sivil toplum örgütleriyle basın yayın organlarının kampanyalarına destek vermelerine beklediklerini sözlerine ekledi.

...
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 20:18:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?