6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kobi'lere sıfır faizli kredi

KOBİ'lere yönelik 1000+1000 KOBİ Yatırım Destekleme Programı kapsamındaki "KOBİ'lere Sıfır Faizli Can Suyu Kredisi", Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıya AK Parti Gaziantep milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, AK Parti İl Başkanı Ökkeş Eruslu, GTO Başkanı Menmet Aslan, Gaziantep KOSGEB Müdürü Ali İhsan Mutlu, çok sayıda oda başkanı ile işletme sahipleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Başkanı Mehmet Aslan, "1990'lı yıllarda Türkiye'nin gündemine KOBİ'lerle ilgili hükümet programlarını Gaziantep olarak biz koydurduk, o günden bu yana KOBİ'lerle ilgili çok çeşitli çalışmalar yapıldı. Tüm gelişmiş ülkeler nasıl ekonomilerini KOBİ'lerin üzerinde temellendirerek kalkınmayı sağladılarsa Türkiye de bu konuda çok çeşitli tedbirler almaya çalıştı. Ama geldiğimiz noktada üzülerek söylüyorum ki şu anda Türkiye'deki KOBİ'lerin gerek genel ticaret ve ihracattan aldığı pay, gerekse banka kredilerinden aldığı pay henüz istenilen seviyelerde değil" dedi.

Almanya, Fransa, Japonya, Kore, ABD gibi ülkelere bakıldığında KOBİ'lerin genel ticaret içindeki ve kredilerdeki paylarının çok fazla olduğuna işaret eden Aslan, "Türkiye'nin de ekonomisini KOBİ'ler üzerinden kalkındırması için bu payların mutlaka çok daha yukarıya çekilmesi lazım" şeklinde konuştu.

KOBİ'lerin Türkiye'nin motor gücü olduğunu belirten Aslan, "Ülkemizde tüm işletmelerin yüzde 99.8'ini oluşturan KOBİ'ler istihdamın yüzde 76.7'ini sağlamakta ve katma değerin de yüzde 26.5'ini oluşturmaktadır" dedi.

Şu anda sağlanan bu kredilerle çok olumlu bir adım atıldığını ifade eden Aslan, iki parti halinde kredilendirme yapılacağını, ileri ve orta teknoloji olarak belirlenen bölümlerde 600 bin YTL ve 490 bin YTL'lik kredilerin makine teçhizat alımı için kullandırılacağını, 600 bin YTL kredi kullanıldığında yıllık 100 bin YTL'lik faizin tamamen hükümet ve KOSGEB tarafından karşılanacağını, 490 bin YTL kredi kullanımında ise sıfır faiz uygulanacağını kaydetti.

KOBİ'lerin makine teçhizat kadar işletme sermayesi ile ilgili sıkıntılarının da bulunduğunu dile getiren Aslan, "Umarım bundan sonraki aşamada makine teçhizat şartına bağlanmadan işletme sermayesi kullanmaları için bu tür olanaklar sağlanır" şeklinde konuştu.

Piyasalarda şu anda ciddi bir durgunluk olduğunun altını çizen Aslan, birçok KOBİ'nin ürettiği malları stoklamak mecburiyetinde kaldığını ve özellikle geri ödenmeyen çek, senet sayısındaki artışta bu stok maliyetinin ve stok miktarının giderek arttığını söyledi. Bu durumda işletme sahibinin makine almak yerine öncelikle kendi iş yerini çevirmek zorunda olduğunu belirten Aslan, "KOBİ'lere sıfır faizli can suyu kredisinin mutlaka ikinci bir aşaması olarak KOBİ'lere işletmelerinde kullanacağı bir kredi tahsisiyle takviye sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Diğer gelişmiş ülkelerde özel bankaların KOBİ'leri destekleme konusunda yarış halinde olduklarını ifade eden Aslan, "Bizde genelde devlet kuruluşları ve bankaları KOBİ'leri finanse etmeye çalışıyor. Ama özel bankalarda ekonomiye kaynak sağlama doğrultusunda düzenleme yapılamıyor. Diğer ülkelerde devlet her bankaya belli bir portföy veriyor ve rakam açıklıyor. "Hangi banka KOBİ'leri şu miktarlar arasında desteklerse biz de karşılık miktarlarını aşağıya çekeriz ve kredi ucuzluğu sağlarız" gibi uygulamalar yapıyor. Onun için de gelişmiş ülkelerde özel bankalar portföylerini doldurmak için firma arıyorlar" dedi.

AK Parti Gaziantep milletvekili Halil Mazıcıoğlu ise konuşmasında, "Piyasaların canlanmasına katkı sağlamak, üretim ve ihracatı artırmak, yeni istihdam oluşturmak üzere KOBİ'lere can suyu olacak sıfır faizli yeni bir destek modeli uygulayacağız. Program kapsamında 2 bin işletmeye toplam 150 milyon YTL kredi desteği sağlanacak" dedi.

1-31 Mayıs tarihleri asarında programa başvuruların yapılacağını belirten Mazıcıoğlu, Gaziantep'ten de 100'e yakın KOBİ'nin başvuru yaptığını ve programın 2 ayaktan oluştuğunu söyledi.

Mazıcıoğlu, programın birinci aşamasında orta ve ileri teknoloji sektöründe bilinen 1000 KOBİ'ye 600 bin YTL'ye kadar 18 ay, 490 bin YTL'ye kadar 24 ay vadeli kredi kullandırılacağını, kredinin 100 bin YTL'ye kadar olan faizinin KOSGEB tarafından karşılanacağını kaydetti.

Programın ikinci aşamasında ise orta ve düşük teknoloji sektörlerinde bulunan 1000 KOBİ'nin makine teçhizat alımları için banka tarafından 300 bin YTL'ye kadar 18 ay, 245 bin YTL'ye kadar 24 ay vadeli kredi kullandırılacağını dile getiren Mazıcıoğlu, kredinin 50 bin YTL'ye kadar olan faiz tutarının KOSGEB tarafından karşılanacağını, böylece 2 bin işletmeye toplam 150 milyon YTL kredi desteği sağlanacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından katılımcılara Gaziantep KOSGEB Müdürü Ali İhsan Mutlu, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hasan Tanrıöver, KOSGEB İşletme Geliştirme Merkezi Koordinasyon Daire Başkanı Hüseyin Tüysüz tarafından programla ilgili bilgi verildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?