6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Koçer, ekonomi forumuna katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı (TOBB) ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Türkiye ve Suriye'nin tarih boyunca aynı ekonomik sistemin parçası olmayı başardığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naji Otri'nin katılımıyla Şam'da gerçekleşen Türkiye-Suriye Ekonomi Forumu Birinci Toplantısı'nda konuşan Koçer, "Bugün iki ülke devlet adamlarının izlediği olumlu politikalar, iş adamlarının önünü açmaya başlamış ve toplumlar arası ilişkileri hızlandırmıştır" dedi.

Suriye'nin 2005 yılında Gaziantep'te konsolosluk açmasının iki ülkeyi birbirine daha yakınlaştırdığını ifade eden Koçer, "Gaziantep'te açılan konsolosluk iş adamlarımızın vize işlemleri başta olmak üzere diğer birçok konuda iş adamlarımıza olumlu katkılar sağlamıştır" diye konuştu.

Konuşmasında Suriye'nin Türkiye'nin Ortadoğu bölgesine açılan kapısı olduğunu da belirten Koçer, "Bugün her yıl binlerce TIR'ımız Suriye üzerinden Güney'deki ülkelere taşıma yapmaktadır. Bu anlamda Suriye transit taşımada en önemli ülkelerden birisidir. Bu çerçevede iki ülke arasında ulaştırma alanında ilişkilerin daha da geliştirilmesi Türk taşımacılarının Suriye'de karşılaştığı sorunların çözümünde büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Suriye'nin bankacılık sektöründe gerçekleştirmiş olduğu reformları Türk iş dünyası olarak yakından takip ettiklerini de söyleyen Koçer, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye bankalarının modernizasyonu, bilişim teknolojisi altyapılarının kurulması, uluslararası bankacılık hizmetlerinin daha da güçlendirilmesi hususunda Türk finans piyasasının deneyimlerini siz Suriyeli kardeşlerimizle paylaşmak istediğimizi ifade etmek istiyorum. Suriye ile iş yapan Türk şirketleri, Suriye bankaları ile yaşadıkları bir kısım sorunların çözümü için atılacak adımlar iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine olumlu katkı sağlayacaktır.

Buna bağlı olarak, Türk iş adamlarının işlemlerinin hızlanması, kolaylaşması ve Suriye’de Türk bankalarının şube açabilmesi için gerekli kolaylığın sağlanmasını Suriyeli yetkililerden talep ediyoruz. Bugün Türkiye Fas’tan Çin’e kadar olan coğrafyada 'menkul kıymetler', 'kıymetli madenler', 'vadeli işlemler borsasına' sahip olan tek ülkedir. Şam Menkul Kıymetler Borsası'nın bir Türk şirketi tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası danışmanlığıyla yap-işlet-devret modeline göre kuruluyor olması, iki ülke ekonomik ilişkilerine şüphesiz yeni bir boyut katacaktır. Kuzey-Güney, Doğu- Batı enerji koridorlarının geçiş noktasında olan Türkiye, dünyadaki en stratejik enerji geçiş üslerinden birisidir. Bunun yanında Ortadoğu ülkelerinden Avrupa pazarlarına petrol ve doğalgaz taşımacılığında ise en güvenli güzergahtır.

Türkiye ve Suriye arasında yakın zamanda gündeme gelen enerji işbirliği ile Mısır doğal gazı Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınabilecektir. İnşası devam eden boru hattı ile enerji alanında da stratejik bir ortaklığa gidilmesi mümkün olacaktır. Bizler Türk iş dünyası olarak, bölge barışının sağlanması ve ortak yaşam alanımız olan Ortadoğu’nun yeniden refah bölgesi olması için bu süreci önemsiyor ve destek olmaya çalışıyoruz. Bölgenin istikrarı ve çatışmalardan arındırılması Türkiye’nin en temel stratejik önceliğidir. Bu doğrultuda Türk iş dünyası olarak ticari ilişkilerimizi ve yatırımlarımızı barışın ve istikrarının tesisi içinde kullanmak istiyoruz. Bu maksatla TOBB tarafından Filistin, Irak ve Pakistan’da barışın ve istikrarın sağlanması ve çatışma bölgelerindeki insanların iş bulmaları, karnının doymaları adına bir dizi projeler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu bölgelerde kuracağımız sanayi bölgeleri ile Türkiye’nin organize sanayi bölgesi kültürünü bölge ülkeleri ile paylaşmayı arzuluyoruz. Bu vesileyle ticari ilişkilerin geliştirilmesinin barışın ve istikrarın tesisinde ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyorum."

Konuşmasının sonunda Irak'ın yeniden yapılandırılmasında ortak işbirliğinin her iki ülkenin stratejik hedefi olması gerekliliğini de belirten Koçer, "Bugün ben buradan Suriyeli iş adamlarımızı 22-25 Mayıs tarihleri arasında 3. kez Gaziantep'te yapılacak olan Uluslararası Irak Fuarı'na davet ediyorum" dedi.

Toplantıya Türkiye'den Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanları Nazım Ekren ve Kürşad Tüzmen ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 11:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?