6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kömüre sınırlamalar getirildi

Gaziantep’te, ısınmadan kaynaklı hava kirliğini önlemek amacıyla satılacak kömürlerin kontrol altına alınacağı bildirildi.

Gaziantep Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Gaziantep'in sanayileşme alanında en hızlı gelişen iller arasında ön sıralarda yer aldığı ve Gaziantep'teki nüfus artışı, sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak hava kalitesinde doğal olarak değişim yaşanacağı belirtildi. Hava kirliliği kalorifer, soba ve sanayi tesislerinin bacalarından çıkan duman ve motorlu taşıtların egzozlarından çıkan gazlarla birlikte çok sayıda etkenin, havanın doğal yapısı içerisinde oluşturdukları kükürt dioksit, azot monoksit, karbon monoksit ve karbon dioksitle birlikte bir çok gazdan kaynaklandığı bildirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İlimizde hava kirliliği ile ilgili mücadele ve 2008-2009 kış sezonunda hava ve çevre kalitesinin daha da iyileştirilmesi amacıyla satışa sunulacak kömürlerin özellikleri ile pazarlama ve tüketim aşamalarında 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve 2008/11 Nolu Hava Kirliliği Kontrolü ve Önlenmesi Genelgesi çerçevesinde 11.09.2008 tarih ve 2008/44 nolu Mahalli Çevre Kurulu Yapılarak esas ve kurallar belirlenmiştir. İlimizde Hava kirliliğini önlemek için şehrimize giren Kömürler kontrol altına alınarak, kalitesiz kömürlerin şehrimize girişi İl Çevre Orman Müdürlüğü ve yetki devri yapılan Büyükşehir Belediyemiz tarafından engellenecektir. Konutların ısınmasından kaynaklanan şikayetlere anında müdahale edilecektir."

Açıklamada tüketicilerden özellikle kömürlerini izin belgeli pazarlamacılardan almaları istenerek tüketicilerin uyması gereken kurallar şöyle sıralandı:

"Tüketiciler, satıcılardan fatura ve/veya perakende satış fişi, Kömür satış izin belgesi almak ve denetleme sırasında bunları ibraz etmekle yükümlüdürler. Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları düzenlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, bu kapsamda kalorifer ateşçisi ve bina yöneticilerinin eğitimi ve denetimi yapılacaktır. İşyerleri, kamu kurum ve kuruluşları ve konutlarda ateşçi/kaloriferci belgesi olmayan kaloriferci çalıştırılmayacaktır. Aksi halde, işyeri sahibi ve yöneticiler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Yapılacak denetimlerde istenen belgeleri ibraz etmeyen, İl Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere sahip olmayan kömür kullanan tüketicilere ilgili yasalar uyarınca idari işlem uygulanarak , kömür ile ilgili yasal işlem yapılacaktır.Tüketiciler, satın aldıkları kömürlerin soba veya kaloriferlerde verimli yakılmasına ilişkin bilgileri içeren yakma kılavuzunu, satıcılardan talep edeceklerdir. Yakma kılavuzu, işyeri ve konutların kalorifer dairelerinde muhafaza edilecektir. Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmamalıdır. Kalorifer ve sobaların; işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 derece, konutlarda ise 20 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 18:02:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?