6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Konferansta ilk yardım anlatıldı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde düzenlenen halka açık konferansta, ''İlk Yardım ve Temel Yaşam Desteği'' anlatıldı.


Konferansta konuşan Özel Sani Konukoğlu Hastanesi İlk Yardım Eğitim Hemşiresi Leyla Tişkaya, ilkyardımın herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde tıbbi araç, gereç ve ilaç aranmaksızın yapılan ilk müdahale olduğunu kaydetti. İlk yardımın temel uygulamalarının koruma, bildirme ve kurtarma olduğunu belirten Tişkaya, ''Temel yaşam desteği ise hayat kurtarmak amacıyla hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajıyla kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan müdahaledir'' dedi.


Temel yaşam desteğinde zamanın çok önemli olduğuna dikkati çeken Tişkaya, sözlerine şöyle devam etti:


''Beyinde kalıcı hasar olmaması için dakikaların, hatta saniyelerin önemi çok büyüktür. Temel yaşam desteğinde yetişkinde, çocukta ve bebekte uygulama farklılıkları vardır. Temel yaşam desteğine başlamadan önce ilk yardımcı kendi güvenliğini, çevrenin güvenliğini ve hasta, yaralı güvenliğini sağlamalıdır. Daha sonra hasta veya yaralının bilinç kontrolü, hava yolu açıklığı, solunum yolu ve dolaşımı değerlendirilir. Bu değerlendiremeden sonra temel yaşam desteği uygulanır.''
Konferansta hava yolu tıkanıklığı, tam tıkanma ve kısmi tıkanma konularında da bilgi veren Leyla Tişkaya, tam tıkanıklık olan kişilerde "Heimlich manevrası"nı yani karında bası uygulamasını anlattı. İlk yardımda temel olarak neler yapılması gerektiği konularında da bilgiler veren Tişkaya, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 01:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?