5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Konsey hava kirliliğini masaya yatırdı

Gaziantep Kent Konseyi 16. olağan toplantısında, kent merkezinde hat safhaya ulaşan hava kirliliğini masaya yatırdı. 

Toplantıda, Gaziantep'in Türkiye genelinde akaryakıt kaçakçılığında birinci sırada yer aldığı ön plana çıkarıldı. 

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti İl Başkanı Ökkeş Eruslu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer'in yanı sıra kent konsey üyeleri katıldı. Toplantının ana gündem maddesi olarak sahte ve kaçak yakıtların kente olumsuz etkileri masaya yatırıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, kent konseylerinin ilk toplantılarında büyük ilgi gördüğünü ancak son birkaç toplantıda gerekli kişilerin katılmamasından dolayı üzüntüsünü dile getirdi. Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Erdoğan, toplantının ana gündem maddesiyle ilgili kent konsey komisyonları tarafından hazırlanan bilgileri sundu. Erdoğan, yapılan araştırmalarda kent merkezinde 3 türlü yakıt probleminin olduğunu belirterek, "Komisyonlarımızın araştırmaları sonucunda hava kirliliğinin her geçen gün artığı ve devletin vergi kaybettiği gibi topluma yansımaları da olduğu tespiti yapıldı. Gerekli önlemlerin alınmadan her şeyin göz ardı edildiği de ortaya çıkmıştır. Özellikle sahte bio dizel, ham petrol, düşük kaliteli fuel oil, kalitesiz katı yağların kullanılmasının cana ve mala zarar verdiği görülmüştür. Kaliteli yakıt olsa dahi bilinçsizce kullanılan ve satışa sunulan yakıtlar satıcıyı ve tüketiciyi mağdur etmektedir. Bazı satıcıların vatandaşlara fuel oil yerine farklı düşük kaliteli yakıt verildiği de tespit edildi. Bacaların bakımsız ve filtresiz olması nedeniylede çevre kirliliğinin ortaya çıktığı görülmüştür" dedi. 

Komisyon raporlarının çözüm olarak da yakıtların kullanımı konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesinin yanı sıra bunları kullanan araç ve binalara yaptırım uygulandırılması, perakende satış ve depolanma için tehlikeli olan yakıt depolarının kapatılması gerektiğini açıklayan Erdoğan, "Kaçak yakıtlara yönelik denetimlerin sonuçsuz kalmaması için gerek imalatı yapan gerekse de satışını yapan herkese ilgili kurumların koordinesiyle caydırıcı tedbirler uygulanmalıdır. Sanayi sitelerinin kent merkezinden uzaklaştırılması, yoğun trafik akışının çevre yollara aktarılmasıyla ve yeşil alanların artırılmasıyla gerekmektedir" diye konuştu. 

Jandarma Alay Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Büro Amiri Yüzbaşı Ahmet Sağdık ise, toplantıda yaptığı konuşmasında Gaziantep'te 262 akaryakıt kaçakçılığının önlendiğini ifade ederek, Türkiye genelinde Gaziantep'in 262 olayla birinci, 72 olayla Bursa'nın ikinci ve 62 olayla Balıkesir'in üçüncü olduğunu açıkladı.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 11:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?