6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Konukoğlu’ndan kriz değerlendirmesi

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Avrupa’da yatırım bedelinin yüzde 20’si oranında sermayesi bulunanların, yüzde 80’nini kredilerle karşılayıp yatırımlarını gerçekleştirdiklerini, ancak Türkiye’de herkesin sermayesi kadar yatırım yapması gerektiğini söyledi.

 


Konukoğlu, Koç Üniversitesi Ekonomi Kulübü’nün düzenlediği toplantıda, Gaziantep’in ve Sanko’nun sanayileşme süreci ve sektörel yapıya ilişkin bilgiler verdi. Gaziantep’te devlet yatırımı olmaması ve nüfusa yetecek tarım arazisi bulunmaması dolayısıyla, girişimci ruhun ve buna bağlı olarak sanayileşmenin geliştiğini kaydeden Konukoğlu, ‘’Hatta, çevremizdeki illere teşvikler verilmesine rağmen Gaziantepli girişimciler büyük atılımlar yaptılar, hiçbir zaman onlardan ger kalmadılar, hep örnek ve model oldular. Türkiye her 5-6 yılda bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu nedenle ekonomi bürokratları ve iş dünyası kriz yönetiminde, 100 yılda bir kriz yaşayan batı ülkelerine göre daha deneyimli oluyor. Uzakdoğu’daki ucuz işgücü ve buna bağlı düşük maliyet nedeniyle emek yoğun sektörlerde ülke olarak büyük sorunlar yaşadık. Ayrıca, kurun yıllarca düşük, TL’nin aşırı değerli olması nedeniyle ithalat patladı, adeta ithalat cenneti olduk. Kurdaki son gelişmeler sonucu denge sağlanacağına inanıyorum.

Bu sefer krizin kaynağı Uzakdoğu değil. Kriz, kriz mi veya başka bir şey mi bunu tartışmak zaman alır ama gerçek olan bir şey var ki, ortada bir kriz var. Böylesi dönemlerde herkes olabildiğince planlı, programlı hareket etmeli. Verimliliği ve motivasyonu artırıcı, giderleri azaltıcı önlemler alınmalı. Tasarrufa azami ölçüde dikkat edilmeli. Yerli sanayicinin korunması ve istihdamın düşmemesi için yerli malı kullanımına özen gösterilmeli. Dolarda taban fiyat uygulamasına geçilmeli, böylece sanayici neyi üreteceğine, ihracatçı neyi, nereye pazarlayacağına karar verebilir. Bu önlemleri de alırsak, krizi diğer ülkelerden daha rahat atlatırız’’ diye konuştu.
Sanko’nun yıllık 2,5 milyar dolara yakın cirosu ve 450 milyon dolar ihracatı olduğunu, yalnız tekstil sektöründe faaliyet gösterirken, dünyadaki gelişmeleri iyi analiz etmeleri sonucu 1990’lı yılların başlarından itibaren değişik sektörlere yatırım yaptıklarını belirten Konukoğlu, ‘’Bu gün 12 sektörde, 14-15 bin kişiyi istihdam eden Sanko, önümüzdeki dönemde enerji sektöründe büyüyecek. Buna ilişkin planlamayı yaptık. Toplumsal dayanışma, Türkiye’nin yapı taşıdır. İnsanların yardımlaşması, birbirlerinin eksiğini gidermeye katkı sağlaması, ülkemizin en önemli kazancıdır. Bu anlayış, insanların birbirini anlamasını sağlıyor. Türkiye’deki vakıf yapılanması, bu anlayışın sonucudur. Avrupa ülkelerinde insanların bu şekilde yardımlaşma anlayışı yok. İşte bundan dolayı, Türkiye’nin krizi diğer ülkelerden daha çabuk ve kolay atlatacağını savunuyorum. Sanko olarak toplumsal dayanışmaya katkı anlamında yardımlarımız oluyor. Övünmek için değil, örnek olması açısından belirtmek gerekirse, her yıl iki defa 19 bin aileye toplam 70’er kilogram gıda maddesi, 10 bin öğrenciye kabanından gömleğine, pantolon veya eteğinden ayakkabısına kadar kıyafet, 10 bin öğrenciye, okul çantası içerisinde, bir yıllık ihtiyacına yetecek kırtasiye malzemesi dağıtıyoruz.

Bu yardımları Valilik yönlendirmesi ile gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, her yıl bin 500’ün üzerinde üniversite öğrencisine, öğrenimleri boyunca her ay asgari ücretin yarısı tutarında karşılıksız burs veriyoruz. Yükseköğrenim bursu verdiğimiz öğrenci sayısı 12.850 oldu. Kriz nedeniyle burs miktarını ve burs verilen öğrenci sayısını düşürmedik. Eğitime destek vermek amacıyla 2’si fakülte binası olmak üzere 15 okul yaptırdık, 16. okul inşa ediliyor. Biraz önce de belirttim; bunları övünmek için değil, örnek olması açısından dile getiriyorum’’ dedi.


Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Konukoğlu, yatırımların ne kadar sermaye, ne kadarı kredi ile karşılanması sorusuna, ‘’Avrupa’da yüzde 20 sermayesi olan, yüzde 80’ini de kredi temin ederek yatırım yapar. Türkiye’de ise dengeler değişken olduğu için dikkatli adım atılmalı. Ne kadar sermayen varsa, o kadar yatırım yapmalısın. Hatta, yatırım için gereken sermaye kadar, işletmeyi çevirecek öz kaynağın da olmalı’’ yanıtını verdi.


Öğrencilere, mezun olduklarında iş başvurusu yaparken ve çalışmaya başladıklarında neler yapmaları gerektiğini de anlatan Konukoğlu, ABD’nin programlarını uzun yılları dikkate alarak yaptığını, Türkiye’de ise bu sürecin 3-5 aylık zaman dilimlerini kapsadığını, bunun da geleceği planlama ve görme anlamında sorunlara yol açtığını, sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 15:22:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?