4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Konukoğlu'ndan uyarı

Gaziantep’te yerleşik SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye ekonomisinde bir krizden söz edilemeyeceğini, ancak bir durgunluk yaşandığını söyledi.

Konukoğlu, doların düşük seviyede seyretmesinin özellikle tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini ve pazarları kaybetmeye başladıklarını kaydetti. Konukoğlu, kaybedilen pazarları tekrar ele geçirmenin çok zor olduğunu belirterek, "Türkiye’de doların düşük seviyede gitmesi, özellikle tekstil sektöründe Avrupa pazarındaki müşterileri Çin, Hindistan ve Pakistan pazarlarına yönlendiriyor. Bu pazarları kaybediyoruz. Avrupa’daki müşteriler kaybedildikçe üretim düşüyor. Üretim düştükçe de dokuma ve iplik sektörlerinde büyük bir sıkıntı başladı. Bunun adına kriz değil, durgunluk diyebiliriz" dedi.

Tekstil sektöründe küçük KOBİ’lerin bile durgunluk içerisine girdiğini ve soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Konukoğlu, "Bu soruna bir an önce yetkililer tarafından el atılmalı. Küçük KOBİ’ler dahi şu anda durgunluk içerisinde. Tekstil sektöründe şu anda yüzde 20-25 oranlarında bir küçülme var. Bunun ne kadar süreceği belli değil, ’İnşallah çabuk biter’ diye düşünüyoruz. Konunun çözümü için işveren üzerindeki yüklerin azaltılması lazım. Bugün Türkiye, yüzde 45 oranındaki işçi yükü ile dünyanın en yüksek işçi maliyetine sahip. İşçinin aldığı para az ama işverenin ödediği vergiler daha fazla. Onun için işveren yüklerinin aşağı doğru çekilmesi lazım. Özellikle enerji fiyatlarının başta tekstil olmak üzere birçok sektörde indirilmesi gerekiyor. Bu indirim demir çelikte rahatlıkla uygulanabiliyor. Tekstil sektörü şu anda kritik durumdaysa bu sektörü de ele alarak 1-2 yıl bu sektörün kullandığı enerjinin fiyatları aşağı çekilmeli" diye konuştu.

Konukoğlu, Uzakdoğu’da 20-30 dolarlık işçi maliyetleri ile üretim yapılırken, Türkiye’de bir işçi maliyetinin 900 doları bulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye’de doların çok düşük olmasından dolayı fiyatlarımız Avrupa’da tutmuyor. Bizim maliyetlerimizle bir Çinli’nin bir Pakistanlı’nın maliyetleri bir değil. Bu bakımdan biz müşterileri kaçırıyoruz. İşin garip tarafı bu müşteriler kaçtığı zaman tekrar bunları toparlamak çok zor. İnsanoğlu alıştığı yerden alışveriş yapar. Siz mesela bir mağazadan alışveriş yapıyorsanız her zaman o mağazadan alışveriş yaparsınız. O müşteriyi kaybederseniz, o müşterinin mağazaya girmesi çok zordur. O bakımdan bu pazarları kaybetmeden tedbir alınması lazım. Türkiye’deki kalite çok yüksek. Ama her şey kalite demek değil. Sektörde bir modacılık var ama çok az bir malda var. Şu anda yapılan mallar zaten kaliteli mallar. Ancak yavaş yavaş pazarları kaybetmeye başladık."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 13:40:56
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 15:11:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?