6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kredi kartı sizi yakmasın!

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, kredi kartlarının tüketim değil, ödeme aracı olduğunu vurguladı.


Erturhan, yaptığı açıklamada, son günlerde faizleriyle gündeme gelen kredi kartlarının, diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye ekonomisinin ve Türk halkının da günlük yaşamını doğrudan etkileyen bir hal aldığını belirtti. Toplumların, eğitim, gelişmişlik ve algılama yeteneği ile de doğrudan ilişkili olan kredi kartı kullanımının geçen yıllar içerisinde amacından saptığını kaydeden Erturhan, "Kredi kartları bir ödeme aracıdır, tüketimi artıran bir tüketim aracı değildir" diyerek şu ifadeleri kaydetti:

"Gelişmiş ekonomilerde nakit para taşıma probleminden kurtulmak için ve taksitli alışveriş imkanı sağlamak amacıyla kullanılan kredi kartları, ülkemizde en temel tüketim ve çabuk tüketilecek tüketim mallarına kadar inmiş ve kişisel tüketime gelir düzeylerinin üstünde artırıcı bir etki yapmıştır. Türk halkının bankalara olan 108 milyar YTL kredi kartı borcu da bunun teyidi olmaktadır. Bu durumdan kredi kartı kullanıcıları kadar bankacılık sistemi de sorumludur. Bankacılık sistemi faiz getirisi yanında müşteri portföyünü artırmak amacıyla Türk halkına gelirinin çok üstünde kredi kartları dağıtımı yapmıştır."

Bankacılık sisteminin Türk halkının bilinçsizce borçlanmasından sorumlu olduğunu ifade eden Erturhan, "Uzun yıllar boyunca yüksek enflasyonla yaşamış Türk toplumu, tasarruf alışkanlığını ve kavramını kaybetmiştir. Tek haneli enflasyonla henüz son 3 yılda tanışan Türk halkı, faiz oranlarının da yüksek enflasyon dönemlerine göre göreceli ve nispi olarak düşmesiyle tüketim ve kredi kartı tuzağına düşmüştür. Bugün yüksek olduğu tartışmaları süren faiz oranları ile kazanç ve gelir artış yüzdelerinin aynı oranda artmamasından dolayı kredi kartı kullananlar zor duruma düşmüştür. Bu yüzden insanlarımızın kendilerine sunulan kredi kartlarının nakit bulundurmayı azaltan bir uygulama olduğunu doğru algılamasının; bankacılık kesiminin de kredi kartı dağıtımında kişilerin gelirlerini ve kart limitlerini doğru, objektif bilgilere dayalı olarak tespit edip buna uygun hareket etmesinin Türkiye'de hem vatandaşlarımızın ve hem de bankacılık sisteminin sağlığı açısından zorunlu olduğu görüşünü taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

..
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 16:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?