6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kültür atılımı tam gaz sürüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı büyük kültür atılımı devam ediyor. Bir çok kentle kardeş olan Gaziantep, Azerbaycan'ın Bakü kentiyle de kardeş olmaya hazırlanıyor. 

Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Bakü Beynelhalk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elçin İskenderzade, artık Türkiye ve Azerbaycan arasındaki uzaklıkları kaldırmayı amaçladıklarını belirterek, "Bakü ile Gaziantep arasında kültür dostluğu oluşturmayı istiyoruz. Gaziantep, Türkiye'nin İstanbul ve Ankara'dan geri kalmayan hatta bazı yönleriyle daha ileride bulunan şehridir. Bakü ve Gaziantep arasında bilimsel, edebi ve kültürel bağların güçlendirilmesini istiyoruz" dedi. 

Gaziantep'e yakışan çapta bir kültür projesi düşündüklerini kaydeden İskenderzade, "Gaziantep-Bakü, Dostluk, Kardeşlik ve Kültür Haftası düzenlemeyi istiyoruz. Tiyatro, sinema, resim, folklor ve kültürün değişik dallarında faaliyetlerimizi geliştirme niyetimiz var" şeklinde konuştu. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise Gaziantep ile Bakü arasında farklı bir yakınlaşma olduğunu ifade ederek, "Gaziantep lehçesi ile Azeri lehçesi birbirine daha çok benziyor. Ben 1992 yılında Azerbaycan'da gönüllü hekimlik yaptığım sırada bir çok kere, İstanbul Türkçesi konuştuğumda anlaşılmadım, Antepçe konuştuğumda Azerilerle rahatça anlaştık" diye konuştu. 

Güzelbey, Gaziantep'in Ortadoğu ve Orta Asya'nın ihracat merkezi olduğunu, Gaziantep'e Azerbaycan Konsolosluğu açılmasının da gerekli olduğunu sözlerine ekledi. 

Sovyetler Birliği ve Azerbaycan'ın "En Genç Profesörü Ünvanı"na sahip olan İskenderzade ve Güzelbey, İl Kültür Müdürü Salih Efiloğlu ile birlikte, kurumların ortak çalışmaları sonrasında Gaziantep'te bir hafta sürecek zengin içerikli bir kültür haftası düzenlenmesine karar verdiler. 

Başkan Güzelbey, Prof. Dr. İskenderzade'yi Gaziantep için en anlamlı günlerden biri olan düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yılı resepsiyonuna davet ederek, katılmasından duyacağı memnuniyeti dile getirdi. 

Ziyaret sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Bakü Beynelhalk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elçin İskenderzade'ye çeşitli hediyeler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 17:18:30
Güncelleme :24 Aralık 2008 Çarşamba 18:07:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?