6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kültür ve Turizm sempozyumu

Gaziantepliler Federasyonu ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) iş birliğiyle düzenlenen 'Gaziantep'te Kültür ve Turizm' konulu sempozyum yapıldı.

GTO Oditoryumu'nda yapılan sempozyuma Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Mehmet Erdoğan, CHP Milletvekilleri Yaşar Ağyüz ve Akif Ekici, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyum öncesinde konuşan Gaziantep Dernekleri Federasyonu Başkanı İnal Aydınoğlu, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 500 bin Gaziantepli yaşadığını ve bu Gazianteplilerin bir araya gelerek büyük bir güç oluşturacağını söyledi. Aydınoğlu, "Türkiye'nin hangi bölgesine giderseniz gidin mutlaka Gaziantepliler ile karşılaşırsınız. Tabii Gaziantepli insanlarımız her alanda başarılı çalışmalara imza attığı gibi saygınlıklarını da korumaktadır. Derneğimiz saygı gören insanları bir araya getirerek Gazianteplilerin gücünü ortaya koymak istemektedir. Kısa sürede dalga dalga büyüyen üye sayımızla önümüzdeki yıllarda istediğimiz amaca ulaşacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

ÇEKÜL Başkanı Metin Sözen, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Gazeteci Zeynep Göğüş'ün konuşmacı olarak katıldıkları sempozyum başkanlığını GTO Başkanı Mehmet Aslan yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Aslan, Gaziantep'in bölgenin her açıdan dışa açılan kapısı olduğunu belirtti. Aslan, "Sanayi ve ticaretin yanı sıra kültür ve turizmde de öncü olmak istiyoruz. Oda olarak sadece Gaziantep'in değil bölgenin kültür ve turizminin tanıtımına da katkı sağlamaktayız" diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Gaziantep'in her tarafının tarih dolu olduğunu belirtti. Önemli olanın bu tarihi dokuyu korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmak ve insanlara sunmak olduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, Gaziantep'in medeniyetlerin buluşma merkezi olduğunu söyledi. Güzelbey, "Gaziantep olarak bir kimlik arayışındaydık. Burası binlerce yılık tarihi olan bir şehirdir. Ama bu tarihe geçmişten hiçbir eser yok. Sadece lahmacun ve kebapla tanınan ama tabi ki özelikle 1990'lı yıları itibariyle başlayan Türkiye'nin önemli bir sanayi kentidir. Şu bir gerçek ki, şehrimizi kültür ve sanatla desteklemek zorundayız. O halde ortaya çıkan şöyle bir tablo var. Tarihi değerlere sahip çıkan ve modern bir şehir ancak bunun yanında kültür ve sanatla sanayiyi destekleyen bir şehir. İşte bugün Gaziantep'in gerçek kimliği farklı bir şehir olmuştur. Sadece kentin merkezi değil her bölge buram buram tarih kokuyor. Biz bugün sadece tarihi değerlerimizle değil bunu insanlarımıza sunan bundan istifade eden bir şehir olmalıyız diye düşündük. Bununla ilgili neler yapabiliriz diye Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı'nın öncülüğünde, Sanayi Odası, Ticaret Odası birçok sivil toplum örgütü ile birlikte çalıştık" dedi.

Tarihi mekanları turizme kazandırmak için Gaziantep'i seven herkesle el ele verdiklerini anlatan Başkan Güzelbey, "Gaziantep'e neden turist gelsin? Sorusunun cevabını araştırdık. Ortaya şöyle bir tablo çıktı. Gaziantep'e insanların gelmesi için onları cezbeden birçok faktörün olması gerekiyor. Tabii ki, yemekler burada çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra tarihi dokunun sahiplenilmesi bunların su yüzüne çıkarılması, bir tarih yolunun yapılmasını planladık. Özelikle kent merkezinde bulunan Gaziantep Kalesi içinde önemli bir restorasyona imza attık. Kale önünde bulunan Nayip Hamamı'nın eski görünümüyle şu anki görünümü arasında büyük bir değişim var. Daha önce tinerci ve balicilerin yaşadığı yerler artık turistlerin gözde mekanı haline gelmiştir. Bugün Nayip hamamı AB'nin sağladığı fonlarla bu yeni halini almıştır. Bunun gibi bir çok yer tinerci ve balicilerin cirit attığı insanların yanından bile geçmeye korktuğu mekanlar turizme kazandırılmıştır. Bunlarla başlayan bir süreç yaşadık. Bu başlangıç beraberindeki halkalarla turizm değerlerini giderek artırmıştır" diye konuştu.

Sempozyuma katılan ÇEKÜL Başkanı Metin Sözen ise ülkenin ayrışmasını isteyenlere karşı yapılacak en iyi şeyin kültürün öne çıkarılarak, kamu, özel sivil ve yerel kurumları bir araya getirmek olduğunu söyledi. Toprakları doğru kullanan, geleceğe dönük tarihi ve kültürünü ön plana çıkararak altını kuvvetli bir şekilde çizen bir yerel yönetim özlemi içinde olduklarını belirten Sözen, tarihi ve kültürü korumak, geleceğe iyi bir şekilde bırakmak için hazırlanan projelerin hayata geçirilmesinde, kurumların dayanışmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Gazeteci Zeynep Göğüş de konuşmasında, Gaziantep'in son dönemde şehircilik yönünden fiziki anlamda önemli bir değişim geçirdiğini ifade etti. Göğüş, "Gaziantep'i son gördüğüm hali ile şimdiki hali arasında dağlar kadar fark var. Sanki sihirli bir el değmiş ve inanılmaz değişmiş. Modern bir kent halini almış. Gaziantep kısa sürede yeterli tanıtım yapıldığında, var olan potansiyeli ile çekim merkezi haline gelecektir" dedi.

Etkinlik kapsamında Gaziantep'in tarihi ve kültürel gelişimine ve tanıtımına katkı sağlayan Prof. Dr. Metin Sözen, Gaziantep Dernekleri Federasyonu Başkanı İnal Aydınoğlu ve gazeteci Zeynep Göğüş'e, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Zeki Yağcı ve GTO Başkanı Mehmet Aslan taraflce lahmacun ve kebapla tanınan ama tabi ki özelikle 1990'lından g'fdnan ama tabi ki özelikle 1990'lünün anısına plaket verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 13:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?