6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kuraklık fıstık rekoltesini etkilemedi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık özellikle tarım sektörünü olumsuz etkilerken, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Hanifi Şen, 2008 yılının çiftçiler açısından çok iyi geçmediğini, ancak Gaziantep'te yetiştirilen en önemli ürün olan Antepfıstığının rekoltesinde düşüş olmadığını söyledi.

Gaziantep'te fıstık rekoltesinin beklenenin altında olmadığını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Hanifi Şen, ''2008 yılı fıstık rekoltesi umduğumuz gibi gerçekleşti. Bölgemizden toplam 140 bin ton fıstık elde ettik. Hava şartları fıstık üretimini etkilemedi. Ancak fıstık fiyatları düşük olduğu için çiftçimiz memnun değil. Şuanda taze kuru ben fıstık 6 YTL civarındadır. Bu fiyatların en az 8-9 YTL olması gerekir. Fıstık üretiminde maliyet ve emek fazla olduğu için çiftçimizde fazla bir gelir sağlayamıyor. Alımların daha yüksek fiyattan olması için Güneydoğubirlik'in devreye girip alım yapması gerekmektedir. Şimdi çiftçi fıstığını tüccara veriyor. Çiftçilerin tüccarlardan kurtulması gerekmektedir'' dedi.

Bölgede yetişen mercimeğin ise önceki yıllara oranla yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Hanifi Şen, ''Bölgemizde yaşanan kuraklık nedeniyle mercimek üretiminde çok büyük bir oranda düşüş yaşanmıştır. Mercimekten çiftçimiz gelir elde edememiştir. Bu yılın sonbaharında ve 2009 yılı içerisinde yağışlar bol olursa önümüzdeki yıl umduğumuzdan fazla mercimek yetişir. Barak ovasında mercimek yetişmezse bundan tüm Türkiye etkilenir. Şuan mercimeğin fiyatı 4-5 YTL olup pirinçle yarışır durumdadır'' diye konuştu.

Son günlerdeki yağışlardan memnun olduklarını da sözlerine ekleyen Hanifi Şen, ''İki gündür yağan yağışlardan çiftçimiz azda olsa memnun. Bölgemiz yaz boyunca yaşanan kuraklıktan sonra bu yağmurlar sayesinde serinledi. Yağışlar böyle devam ederse çiftçilerimiz erken ekim yapabilirler. Yağışların bol olması durumunda 2009 yılı daha verimli bir yıl olacaktır'' şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 17:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?