4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Kurum kültürünün önemi

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, kurumların ürünlerine, müşterilerine, devlet yaptırımlarına, rakiplerine, teknolojilerine ve benzeri çevresel faktörlere göre farklı pazar gerçekleri ile karşı karşıya oldukları ve başarılı olmak için bunlara uygun davranmak zorunda olduklarını bildirdi.

Balaban, yaptığı açıklamada, kültürün, toplumun temel bireyi olan insanın hayatındaki maddi ve manevi olmak üzere tüm yaşam dinamiklerini kapsayan, ulusların dünya bakışlarına, hayat tarzlarına göre sürekli değişim içinde olan dinamik bir kavram olduğunu belirtti. Toplumlar gibi kurumların da amaçları, iş hayatına bakış açıları, değerleri, ilkeleri olduğunu kaydeden Balaban, "İşte, bir kurumun tüm çalışanları tarafından paylaşılan inanç, anlayış ve kurallar bütünü kurum kültürünü oluşturur. Toplumların olduğu gibi kurumların da yeni elemanlarına aktarılacak ortak düşünce ve duygu kalıpları, kısacası, bir kültürel kalıtımları vardır" dedi.

Kurum kültürünün, genellikle o kurumda konuşulan ve konuşulmayan kuralları, varsayımları, değerler ve düşünce biçimlerini kapsamakta olduğunu ifade eden Balaban, şunları söyledi:

"Bu unsurlar, o kurumda nasıl giyinilmesi gerektiğini, iş arkadaşlarına, çalışanlara, yöneticilere ve müşterilere gösterilmesi gereken davranış biçimlerini belirler. Kültür, bireyin davranışlarını belirleyici bir faktördür. Bireyin davranışlarını yönlendirir ve amaçlarını düzenleyici bir rol üstlenir. İnsan, içinde yaşadığı çevrenin sahip olduğu kültürel özelliklere göre biçimlenir, kültürün gerektirdiği davranışlarda bulunarak, kültürel kimliği oluşturur. Kurumlar, belirli bir kültürel yapıya sahip olan toplumlarda yer alan insanların, ihtiyaçlarını karşılama amacına yönelik olarak kurulmuş, varlığını sürdürmeye çalışan sosyal sistemlerdir. Kurumların bu yapısı onların kültürle ilişkisini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu bağlamda, kurumları, içinde yer aldıkları toplumların birer küçük örneği olarak düşündüğümüzde; dünyadaki farklı toplum ve kültürlere benzer şekilde, kurumların da farklı kültürel özelliklere sahip olduklarını söyleyebiliriz. İnsanlar kültürlenme biçimlerine bağlı olarak farklı kişilikler sergiliyorlarsa, kurumların aynı şekilde sahip oldukları özellikler, sahip oldukları farklı kültürler vardır." Balaban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurumlar; ürünlerine, müşterilerine devlet yaptırımlarına, rakiplerine, teknolojilerine ve benzeri çevresel faktörlere göre farklı Pazar gerçekleri ile karşı karşıyadırlar ve başarılı olmak için bunlara uygun davranmak zorundadırlar. İş çevresi kurum kültürü oluşturan etkenlerden biridir. Değişimin gerekli olduğu durumlarda, üründen önce kurum kültürünün değişmesi gerekli olabilecektir. Değerler, kurum kültürünün kalbini oluşturan temel inanç ve fikirlerdir. Kurumlarda çalışanlar için ise başarının somut bir ifadesidir. Güçlü kültürlere sahip kurumlarda yapılan araştırmalarda bu kurumların hepsinin, çalışanlar tarafından paylaşılan zengin ve karmaşık değerleri olduğu saptanmıştır. Kurumların başarılı olmasında önemli katkısı olan bu değerler, tüm çalışanlar tarafından paylaşıldığında daha da etkili olacaktır. Çalışanların bu ortak değerleri paylaşmaları, kuruma olan bağlılıklarını artırırken, aynı zamanda kurum değerlerini koruyacak yönde kararlarını verebilen kurum için önemli olduklarını hissetmeleri ve motive olmaları açısından önemlidir."

Balaban, bazı şirketler için kahramanların varlığı ve diğer çalışanların bunları örnek almasının stratejinin önemli bir parçası olduğunu dile getirerek. sözlerini şöyle tamamladı:

"Kültürü güçlü olan kurumlarda birden fazla kahraman olabilir. Bir çok kurum tarafından önemsenmeyen tören ve kutlamalar, aslında güçlü bir kurum kültürü oluşturulmasında önemlidir. Kural ve törenler, çalışanların kendilerini iyi çalışan, eksiksiz bir toplulukta hissetmelerini sağlar. Kurallar; kurum kültürünü oluşturan değer ve davranışların rehberleridir. Törenler; kurumun değer, inanç ve kahramanlarını çalışanların belleğine yerleştiren özel etkinliklerdir. Formal iletişimin yanı sıra hikaye anlatıcıları, ajanslar, dedikoducular, fısıltı gazetesi ve benzeri olarak adlandırılan informal iletişim unsurlarının da kurum kültüründe önemli yeri vardır. Bu unsurlar, bilginin işletme içinde akışını sağlayan kültürel ağı oluştururlar. İyi bir yöneticinin, organizasyonda çalışanların gerçek düşüncelerini anlamak ve günlük davranışlarını yönlendirebilmek için kültürel ağ konusunda çalışmalar yapması gerekir."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 15:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kemal Ardıl IP: 88.227.122.xxx Tarih : 5.12.2007 09:00:53

Teşekkürler...Böyle Bir kurum varmıymış,öğrendik,Bölge müdürüne teşekkürler,çalışmak,devlet ve millet için yolunuz açık olsun....tebrikler