6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kutlamalarada İstiklal Marşı krizi

Gaziantep'teki 1 Mayıs kutlamalarında saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmamasına, İşçi Partisi üyesinden tepki geldi.

Yaşanan tartışmaların ardından okunan İstiklal Marşı sırasında ise DTP ve İş-Hak Der üyeleri miting alanını terk etti.

İstasyon Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına, İstiklal Marşı krizi damgasını vurdu. Kutlamalara, DİSK, KESK ve TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalar, CHP, İşçi Partisi, ÖDP, DTP, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve işçiler katıldı. Gruplar, mitingin yapılacağı alana girerken polisler tarafından didik didik arandı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı kutlamalarda, açılış konuşmasının ardından saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmamasına tepki gösteren İşçi Partisi Üyesi Şenel Gökpınar, tertip komitesine uyarıda bulundu. Yetkililerle bir süre tartışan Gökpınar, İstiklal Marşı'nın okunmaması halinde miting alanını terk edeceklerini söyledi. Gökpınar, "İstiklal Marşı'nın olmadığı yerde biz olmayız. Türkiye'nin bağımsızlık marşına hepimiz saygı duymalıyız. Genel prosedüre göre saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı okunmalıdır. İstiklal Marşı'nın okunmasından imtina etmelerini anlamakta güçlük çekiyorum. İstiklal Marşı okunmalıdır. Aksi halde protesto ediyoruz ve katılmıyoruz" şeklinde tepki gösterdi.

Tepkiler üzerine tekrar saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu sırada, DTP, İşçi Hakları Derneği (İş-Hak-Der) ve bazı gruplar slogan atarak durumu protesto etti. Bu sırada, DİSK temsilcileri ile İş Hak Der üyeleri arasında tartışma yaşandı. Kutlamalara İstiklal Marşı için gelmediklerini söyleyen İş-Hak-Der üyeleri, "Biz buraya 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamaya geldik. Biz onlara uymak zorunda değiliz" diyerek miting alanını terk etti. Daha sonra DTP'li grup da alanı terk etti.

İstiklal Marşı tartışmalarının ardından sıra konuşmalara geldi ancak bu kez de mikrofon krizi yaşandı. Miting alanında bulunan otobüsteki arızadan dolayı konuşmalar megafonla yapılabildi. Konuşmaların ardından sönük bir şekilde yapılan kutlamalar sona erdi.

Bu arada, miting alanından çıkan gruplar dağıldıkları sırada, İş Hak Der üyesi olduğu belirlenen bir kişi, yol kenarında bulunan polis panzerinin fotoğrafını çekerek koşmaya başladı. Polislerle kaçan şahıs arasında kovalamaca yaşandı. Polis, Demokrasi Meydanı'nda yakalayarak kimlik bilgilerini sorguladığı şahsa neden kaçtığını sordu. Korktuğu için kaçtığını söyleyen şahıs, daha sonra serbest bırakıldı.

.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 17:19:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?