4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Medeniyetler ittifakı projesine destek

İspanya Başbakanı Zapatero ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşbaşkanlığını yaptıkları Medeniyetler İttifakı Projesi'ne Gaziantep'ten destek geldi. Kentte bulunan 3 dine ait tarihi ibadet yeri restore edilecek. 2 yılda tamamlanması planlanan çalışma için AB fonlarından kaynak aranıyor. 

Binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, Medeniyetler İttifakı Projesi'ne de destek olacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte bulunan tarihi cami, kilise ve sinegogu restore ettirecek. Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep'te bulunan 450 yıllık Gregoryan Ermeni kilisesi, 150 yıllık bir sinegog ile 105 yıllık bir caminin restorasyonunu yaparak kent hayatına yeniden kazandıracak. 

Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği Medeniyetler İttifakı Projesi kapsamında böyle bir çalışmayı planladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, cami, kilise ve sinegog restorasyonu için kaynak aradıklarını belirtti. Eyüboğlu Mahallesi'nde bulunan Kurtuluş Camii, hemen yakınındaki Gregoryan Kilisesi ve Antep Kalesi eteğinde bulunan sinegogun restore edilebilmesi için gerekli 10 milyon euroluk kaynak konusunda araştırmalar yaptıklarını belirten Başkan Güzelbey, görevlendirdikleri bir kişinin İspanya'da gerekli görüşmeleri yaptığını kaydetti. 

Gerekli paranın bulunması halinde hemen çalışmaların başlayacağını kaydeden Güzelbey, "3 dine ait tarihi yapıların onarımı için AB fonlarından kaynak arayışlarımız sürüyor. Paranın bulunması halinde onarımları 2 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz" dedi. 

Gaziantep'in tarihi ve kültürel mirasına sahip çıktıklarını kaydeden Güzelbey, "Tarihi ve kültürel kimliğiyle öne çıkan kentimizde gerçekleştireceğimiz bu proje de etkili olacak. Proje sayesinde Gaziantep'in tarihi ve kültürel kimliği biraz daha öne çıkacaktır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 13:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?