6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Merinos'tan Rusya'ya dev yatırım

Merinos Halı'nın, ülkeler arası gümrük ve nakliye sorunlarını aşmak amacıyla Rusya'ya gerçekleştirdiği yıllık 7 milyon metrekarelik halı üretim kapasitesine sahip yatırımının bitme aşamasına geldiği bildirildi.

Merinos Halı ve Mobilya ile Padişah ve Dinarsu markalarının sahibi Erdemoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu, yıllık 7 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip Rusya'daki tesislerinde Kasım ayında üretime başlanacağını belirtti. Ülkelerarası gümrük ve nakliye sorunlarından dolayı bu ülkede yatırım yapmalarının kaçınılmaz olduğunu anlatan Erdemoğlu, şöyle konuştu: "Rusya ile Türk Cumhuriyetleri arasında gümrük birliği anlaşması da bizim için bir avantaj. Bu sayede Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Belarus gibi ülkelere de ihraç edecek ürünümüz olacak."

Gerçekleştirdikleri yatırımın tamamlanma aşamasına geldiğini, önümüzdeki aydan itibaren üretime başlayacak tesisin üretim kapasitesinin 7 milyon metrekare olduğunu anlatan Erdemoğlu, şunları söyledi: "Rusya'da 6 aydır yapımı süren tesisimizin inşaatı bu ay içinde tamamlanacak. Önümüzdeki aydan itibaren üretime başlayacağız. Tesisimizde 10 makinelik bir üretim planlıyoruz ilk etapta. Rusya'da büyük bir pazarımız vardı. Ama ülkelerarası gümrük ve nakliye sorunlarından dolayı bu ülkede yatırım yapmamız kaçınılmaz oldu. Rusya'daki bir başka avantaj da diğer Türk cumhuriyetleriyle aralarında bir gümrük birliği anlaşması var. Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Belarus gibi ülkeler arasında."

Orada üretime başladıkları zaman diğer ülkelere de ihraç edecek ürünleri olacağını anlatan Erdemoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Aylık 500 bin, yıllık 6-7 milyon metrekare bir üretim söz konusu olacak. Ondan sonra gelişimine göre bakacağız. Daha sonra ipliğini de oraya kaydırmayı düşünüyoruz. Orada bu fabrikanın üretimde kullanacağı polipropilen iplik yatırımını da oraya yapmayı düşünüyoruz."

Erdemoğlu, grup olarak 4 yıl önce duvardan duvara halı ve yer kaplamaları sektörüne de girdiklerini hatırlatarak, şu an yer kaplamaları alanında birçok ürünü kendi bünyelerinde bulundurduklarını anlattı. Erdemoğlu, parça halıda Türkiye'de en yüksek kapasiteye ve en yüksek ihracata sahip olduklarını, dünyada ise kapasite ve üretim büyüklüğü olarak 3. sırada yer aldıklarını söyledi.

Mobilya sektöründe şu an Türkiye'de 3. sırada olduklarını belirten Erdemoğlu, bu alanda 4 yıllık bir firma olmalarına rağmen gelinen noktanın çok iyi olduğunu ifade etti. Mobilyada çıtayı daha da yükselteceklerini ifade eden Erdemoğlu, 2007 yılında yurt dışına 60 milyon dolara yakın bir ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yıl da yüzde 35'lik bir ihracat artışını gerçekleştireceklerini ve sene sonu hedeflerinin 90 milyon dolar olduğunu açıkladı.
Toplam ihracat hacimlerinin yüzde 75'ini iç, yüzde 25'ini ise dış pazarın oluşturduğunu dile getiren Erdemoğlu, dövizdeki yükselişin kendilerini etkilemediğini belirtti. Erdemoğlu, yaptığı açıklamada, "Hammadde girdilerimiz genelde döviz bazında olduğu için halıda kullandığımız jüt ipliği ile pamuk, akrilik ve polipropilen iplik gibi ürünler genelde döviz bazında olduğu için dövizdeki artış çok fazla etkilemiyor. Sadece işçilik ve enerji kısmı Türk lirası bazında ve onlar çok fazla etkilemez. Önemli olan doğru ürün ve doğru kaliteyi; doğru fiyata pazara sürebilmektir" dedi.

Kriz nedeniyle yatırımları askıya alma gibi bir düşünceleri olmayacağını belirten Erdemoğlu, şu an halıda yurt içinde bir yatırımları olmadığını, mobilyada ise yatırımların devam ettiğini bildirdi.

Duvardan duvara halıda 2007-2008 yılları için öngördükleri yatırımları olduğunu anlatan Erdemoğlu, şunları söyledi: "Şu an onları tamamladık. Önümüzde sadece Rusya yatırımları var. Mobilya sektöründe de yatırımlarımız sürüyor. Mobilyada biliyorsunuz bir oturma gurupları, yatak baza ürünleri var. Birde panel mobilya dediğimiz yemek ve yatak odası gibi sökülüp montaj olabilen ürünler var. Biz ilk etapta oturma grupları ve yatak baza üretimi yapıyorduk. Şimdi panel mobilya üretimini de başlatarak tüm konsepti ve çeşitliliği tamamlamış olduk. Mobilyada tabii makine yatırımı daha az. Halı ve iplikteki gibi değil. Ama bu alanda bir yıl içinde aşağı yukarı 15 milyon Euroluk bir yatırım gerçekleştirdik. Panel mobilyadaki hedeflerimizi ise önümüzdeki yıllarda gelişmelere göre belirleyeceğiz."

Bayilerinin yüzde 50'sinin halı ile birlikte mobilyayı da birlikte sattığını ve bunun sonucunda mobilya sektöründe yatırım yaptıklarını anlatan Erdemoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim halımızı satan müşterilerimizin yüzde 50'si mobilyayı da birlikte satan insanlar. Halıyı bizden alan bu perakendeciler mobilyayı başka markalardan temin ediyorlardı. Bu talep bize biraz perakendeci müşterilerimizden geldi. Mobilyayı da siz yaparsanız; bunu sizden alırız ve birlikte bir ürün konsepti yapmış oluruz dediler. Mobilya yatırımı bu şekilde başladı ve şu an memnunuz. Halı satan müşterilerimizin mobilya ihtiyacını da karşılıyoruz. Gerek satış yaptığımız noktalar gerek satış ve ciromuz gün geçtikçe artıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 15:20:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?