6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Meslek liselerine bakırcılık bölümü

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, "Bakıra ve özellikle bakır hediyelik eşyalara ilgi artıyor ancak eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bakırcılık mesleğinin yaşatılması için meslek liselerinde bakırcılık bölümü açılmalı" dedi.

Son yıllarda bakır eşyaya olan ilginin artmaya başladığını belirten Açık, ancak sektöre cevap verecek yeterlilikte eleman yetişmediğini ve eleman yetiştirmek için çeşitli iş kursları açmayı hedeflediklerini söyledi.

Önceden Gaziantep'te 400 kadar bakır ustası varken şimdilerde usta sayısının giderek azaldığını ve bir elin parmakları kadar bakır ustası kaldığını ifade eden Açık, önceden usta çırak ilişkisiyle yeni ustaların yetiştiğini, şimdi ise usta çırak ilişkisinin kalmadığını vurguladı.

"Bakırcılık zanaatı çocuk yaşta usta, çırak ilişkisi dahilinde öğrenilirdi" diyen Açık, "Önceden aileler çocuklarını okutsalar bile yaz tatillerinde ve okullarından arta kalan zamanlarda çocuklarını meslek öğrenmeleri için ustaların yanına gönderirlerdi. Şimdi liseyi bitiren çocuklarımız, eğer okuyamazlarsa vasıfsız işsiz kadrosuna ekleniyor. 18 yaşından sonra da meslek öğrenmeleri zor oluyor. Biz mesleğe yeni ustalar kazandırmak adına bakırcılık üzerine iş kursları açarak bu gençlerimizi mesleğe kazandırmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Seni ustalar yetişmezse bakırcılık zanaatının zamanla unutulacağına işaret eden bakır ustası Açık, ayrıca bakırcılık mesleğinin bir çekiç ve mengene ile yapılabildiğini belirterek, geri kalanın ise tamamen kişinin zanaatkarlığına ve kendini geliştirmesine kaldığını söyledi.

"İşsizliği ancak, esnaf ve özel sektör önleyebilir" diyen Açık sözlerine şöyle devam etti:

"Bakırcılık ve sedefçilik gibi zanaatların mutlaka meslek liselerinde bölüm olarak açılması lazım. Çünkü bizim mesleğimizde az sermaye ile büyük işler yapılabiliyor. Nasıl diğer meslekler okullarda öğretiliyorsa bakırcılık, sedefçilik gibi zanaatlar da desteklenmeli ve meslek liselerinde öğretilmelidir."

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 17:05:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
LEADER IP: 62.248.25.xxx Tarih : 30.04.2008 09:44:37

meslek liselerinin durumu ortada hataya devam edilmeden düzenleme yapılmalı... meslek lisesi mezunu 500ytl maaşla iş bulamıyor.. önce bu tezat düzeltilmeli sonra meslek lisesine yönlendirme yapılmalıdır.