6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Mevlana sema törenleriyle anıldı

Mevleviliğin kurucusu ve Mesnevi'nin yazarı Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 735. yıl dönümünde Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonuyla düzenlenen sema törenleriyle anıldı.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya'dan davet edilen Konya Mevlana Grubu Türk Tasavvuf Musiki ekibi tarafından verilen konserde, Kubilay Öztuğ ile Cahit Nazlı mini konser verdi. Program, Mevlana'nın anıldığı Şeb-i Arus töreni, Konya Mevlana Sema Grubu'nun sema gösterisiyle devam etti. Halkın yoğun ilgi gösterdiği törenler sırasında sis makinaları ile salona gül suyu sıkıldı.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Önder Büdeyri, yaptığı açılış konuşmasında Mevlana'nın yaşamı ve sema hakkında bilgi verdi. Büdeyri, Mevlana'nın gözlerini dış dünyadan biraz da kendi içlerine çevirmek isteyenlerin, kendi ruhunda yolculuk yapmak isteyenlerin rehberi olduğunu belirterek, “Daima birleştirici ve barıştırıcı olan Hz. Mevlana, sevginin ve barışın adeta sembolüdür. Mevlana’nın kainatı kucaklayan değeri ve insan sevgisi kim olursa olsun insanlara hoşgörüsünün eseridir. O kin, nefret ve ayrıştırma yerine birliktelikten yanaydı. Ne mutlu ki toplum olarak Hz. Mevlana gibi değerli bir insana sahibiz. Dilerim ki hepimiz onun yaşam felsefesinden payımıza düşeni alırız” dedi.
Sema gösterisini, uçucu ve uyuşturucu madde bağımlısı çocuk ve ergenlerin rehabilitasyonu ve topluma kazandırılmasıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen ABD'li eğitmenler de ilgiyle izlerken, sık sık semazenlerin fotoğrafını ve video görüntüsünü çektiler. Etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerikalı eğitmen Dr. David J. Powell, Harvard Ünivesitesi'nde İslamiyet üzerine yüksek lisans yaptığını belirterek, “Mevlana'yı ve onun barışçı görüşlerini çok beğeniyorum. Bu sema gösterisi de benim için etkileyici, değişik ve mükemmel bir deneyim oldu” dedi.
Konser sonunda Konya Mevlana Sema Grubu Başkanı Kadir Özçakıl'a çiçek veren Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Büdeyri, gruba teşekkür etti. Özçakıl ise, Büdeyri'ye Mevlana'nın sema figürünü içeren bir plaket verdi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 12:46:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?