6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Minik bilim adamlarının büyük başarısı

Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Özel Okulları öğrenciler gaz zehirlenmelerine karşı geliştirdikleri sistemle özellikle karbonmonoksit gazından kaynaklanan ölüm ve hastalıklara son verecek bir sistem geliştirerek dikkatleri üzerlerinde topladılar.

Fizik Öğretmeni Esen Gün’ün rehberliğinde, GKV Özel Fen Lisesi Öğrencileri Fatma Kütük, Merve Peltek ve Selma Yazgan tarafından geliştirilen sistem TÜBİTAK için hazırlandı. Kabul görerek sergilenen projenin geliştirileceğini ifade eden öğrenciler, “Ucuz maliyetli bir düzenekle oluşturduğumuz bu fan sisteminde özellikle karbonmonoksit yoğunluklu gaz zehirlenmelerine önemli bir çözüm bularak erken uyarı sistemi geliştirdik. Herhangi bir kapalı alanda meydana gelebilecek olan karbonmonoksit sızmaları veya sigara dumanı sonucu oluşan oksijen azlığı karşısında sistem devreye girerek içeride bulunanları alarm sistemiyle uyardığı gibi fan sistemiyle de kapalı mekan içerisine oksijen girişi sağlayarak zehirlenme ve hastalanmaların önüne geçiyor. Aynı zamanda binadaki yangın tehlikesine karşı elektrik kesintisi için bir devrede oluşturularak elektrik kontağından çıkan yangınların önüne geçildi. Bu projenin deprem sigortası gibi zorunlu hale getirilmesini öneriyoruz” dediler.

Bilimsel çalışmaların anaokulundan itibaren öğrencilere aşılandığını ifade eden GKV Özel Okulları Genel Müdürü Necmiye Karataş da, “Öğrencilerimizin bilimsel çalışmalara okul öncesi eğitimleriyle birlikte başlamalarını sağlıyoruz. Özellikle ana okulu öğrencilerimiz zaman zaman laboratuarlarımızda çeşitli deneyleri gözleyerek gelecekte bu konulara hazırlanıyor. GKV Özel Okulları ilköğretim ve liseleri TÜBİTAK için projeler geliştirerek sürekli yarışmalara ve fuarlara katılmaktadırlar. Öğrencilerimizin geliştirdiği ve TÜBİTAK için sergilenen bu proje gerçekten sadece karbonmonoksit zehirlenmeleri için erken uyarı sistemi olduğu gibi zehirlenmeyi önlemek için geliştirilen fan sistemi kapalı mekan içerisine acil oksijen pompalanmasını ve zehirli gazların tahliye edilmesini sağlıyor. Projenin geliştirilmesi için gerekli desteği vereceğiz. Öğrencilerimizi başarılarından dolayı kutluyorum” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 17:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?