6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

MMO'dan zamlara tepki

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, enerjideki dışa bağımlılığın, zincirleme zamlara neden olduğunu söyledi.

Peri, yaptığı açıklamada, doğalgazda otomatik zam uygulaması ile doğalgaz fiyatlarının ciddi bir şekilde arttığına dikkat çekerek, doğalgazda bundan sonra yapılacak zamların daha büyük boyutlu olacağını savundu. Peri, 1 Ağustos'tan itibaren doğalgaz fiyatlarının yüzde 19.15 oranında arttırıldığını belirterek, yıl içinde yapılan zamların toplamda yüzde 29.38'e ulaştığını kaydetti.

Peri, hava ve çevre kirliliğini önlemesi, ısınma ve enerjide kullanım kolaylığı sağlaması gibi birçok avantajı bulunan doğalgaz kullanımının, yapılan ve yapılacak olan aylık otomatik zamlar ile önümüzdeki süreçte ciddi sıkıntıları da beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Peri, yaşanacak sıkıntılardan kurtulmak için acilen bazı önlemler alınması gerektiğini ifade ederek,“Ülkemiz, enerji alanında, doğalgaz temini, ithalatı, arama, yerli üretim ve tüketim politikalarını kendi çıkarları doğrultusunda oluşturmalıdır. Arz güvenliği ve ithalatta arz çeşitliliği sağlanmalı, Rusya ve İran'a bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütülmelidir. Güvenilir yeni kaynaklardan arz çeşitlendirilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Azerbaycan'dan yapılacak ithalatın artırılma olanaklarının da araştırılması gerektiğine dikkat çeken Peri, “Türkmenistan ve Mısır'dan ülkemize doğru boru hattı tesisi çalışmalarına hız verilmelidir. İthalat yapılacak ülkelere Irak da eklenmelidir. TPAO kanalıyla Türkmenistan, Kazakistan, İran gibi ülkelerle ortak üretim anlaşmaları yapılmalıdır” diye konuştu.

Peri, kriz durumları için uygulanabilir acil eylem planları hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Arz güvenliği açısından ülkemizdeki depolama kapasitesi artırılmalıdır. Elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 57'lerden kademeli olarak önce yüzde 40'lara, sonra yüzde 30'lara ve nihai hedef olarak yüzde 25'lere düşürülmelidir” şeklinde konuştu.

Enerji verimliliğinin temel bir enerji politikası olarak benimsenmesi gerektiğini dile getiren Peri, şunları söyledi:

"Yurtiçi doğalgaz arama çalışmaları artırılmalı ve mevcut kaynakların ülke çıkarları gözetilerek işletilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. TPAO'nun Karadeniz ve ülke bütünündeki doğalgaz ve petrol arama çalışmaları desteklenmelidir. Sektörde bütünlük sağlanması için TPAO ve BOTAŞ'ın birleşmesi gerek. Doğalgaz depolama tesisleri ve doğalgaz iletim hatları özerk bir kamusal yapı bünyesine alınmalı. Doğalgaz fiyatları üzerindeki yüzde 18 KDV yüzde 1'e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalı. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları etkin bir şekilde değerlendirilmeli ve gerekli yatırımlar ivedilikle yapılmalı.”

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 21:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?