6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Mozaik kongresi başladı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği (AIMC), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uludağ Üniversitesi ve Gaziantep Müze Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 11. Uluslararası Mozaik Kongresi, Gaziantep'te başladı.

GTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen açılış törenine; Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, GSO Başkanı Nejat Koçer, GTO Başkan Vekili Ünal Özdil, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, ilgili kurum müdür ve amirleri ile çeşitli ülkelerden gelen mozaik sanatçıları katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Vali Süleyman Kamçı, mozaik sanatının doğduğu, yetiştiği ve şaheserleri verdiği en önemli yerlerden biri olan Zeugma Antik Kenti'nin ve buradan çıkarılan mozaiklerin dünya kamuoyuna tanıtılmasının gerek turizm açısından gerekse kentin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu kaydederek, "Gaziantep, devam eden kazılarla birlikte mozaik merkezi olabilecek potansiyele sahiptir. Büyük emeklerle gün yüzüne çıkarılan mozaikler; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın iştirakiyle temeli atılan Zeugma Kültür ve Müze Merkezi'nin tamamlanmasıyla çok daha geniş ve modern bir alanda sergilenebilecektir" dedi.

Mozaik sanatı denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Gaziantep'in; çağdaş mozaik sanatı, antik mozaik ve mozaik restorasyonu konularında yeni açılımlar sağlayacağını, turizm alanında aldığı mesafeye yenilerini ekleyeceğini ifade eden Kamçı, "Bu anlamda, Gaziantep'te adeta bir seferberlik ilan ettik. Tüm yerel yönetimlerle kamu kurum ve kuruluşlarımız ve vatandaşlarla turizm alanında olmamız gereken yerde olmadığımıza, bir şeylerin değişmesi gerektiğine hep birlikte inandık. Bu büyük bir adımdır.

Ben inanıyorum ki, bu çalışma tempomuzla belediyelerimizin bu katkıları devam ettiği süre içinde Gaziantep'in turizmden alacağı pay yüzde 200 oranında artacaktır" şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de mozaiklerin sadece Gaziantep'in değil, Türkiye'nin yükselen değeri olduğunu, Gaziantep'te bulunan mozaiklerin dünyanın en güzel mozaikleri olduğunu savundu. Güzelbey, madde bağımlısı olan çocukların rehabilite edilmesi çalışmaları kapsamında mozaik yapımını kullandıklarını dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu güzel eserler meydana çıkarken aynı zamanda bunun bir tedavi metodu olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bu bir uluslararası projedir. Biz Gaziantep'te bulunan madde bağımlılarına sahip çıktık. Mozaik yapmanın ve taş yontmanın uyuşturucuyu defetmek açısından önemli bir metot olduğuna inanıyoruz. Biz bu konuda Amerika'da bulunan bir tıp merkezi ile ortaklaşa bir proje yürütüyoruz. Bunun yeni bir tedavi metodu olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz. Bu kanıtlandığı zaman inanıyorum ki mozaiklerin ve el sanatlarının çok farklı bir boyutu hep birlikte paylaşılacaktır."

11. Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği Kongresi Başkanı Arkeolog Mehmet Önal ise Gaziantep'in İpek Yolu üstündeki mozaikleriyle ünlü antik Antiokheia ve Edessa şehirlerinin komşusu olduğunu, bu nedenle bölge olarak da mozaikte tartışmasız lider konumunda bulunduğunu ifade ederek Gaziantep'teki mozaik eğitim merkezlerinin de mozaik sanatını canlandırdığını kaydetti.

Çağdaş Mozaikçiler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Manfred Hoehn de toplantı için büyük beklentilerinin olduğunu, kongre için bu bölgeyi seçmelerinin en büyük nedeninin yoğun olarak görülen tarihi eserlerin bölgenin her yerinde bulunması olduğunu söyledi. Hoehn, bu sanat dalına herkesin ilgi göstermesi için ellerinden geleni yapmayı planladıklarını, mozaik sanatı ve mimariyi tekrar entegre hale getirmek istediklerini söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkan Vekili Ünal Özdil ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gelişmesi için var olan bu turizm potansiyelinin yapılacak yatırımlarla en iyi şekilde değerlendirilmesiyle canlılığın artabileceğini ifade etti.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından, GTO Sergi Salonu'nda mozaik eserlerden oluşan serginin açılışı yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 16:00:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?