6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Nano teknoloji konferansı yapıldı

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAZÜ) Bilişim Kulübü'nün organize ettiği ve Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya B. Güvenç'in konuşmacı olarak katıldığı, “Nano Bilim, Nano Mühendislik, Nano Teknoloji” konulu konferans düzenlendi. 

Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta, nano bilim ve nano teknolojinin günlük hayatta sıkça kullanılan terimler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güvenç, nano teknolojinin basında ilgi çektiğini ve Gaziantep'in ticari ürüne dönüşmeye başladığını belirtti. Prof. Dr. Güvenç, “İnternette nano teknoloji kelimesini taradığımızda 10 milyon 200 bin, nano bilim olarak tarama yaptığımızda 80 milyon 100 bin, nano olarak taradığımızda ise 76 milyon 100 bin bilgi listesine ulaşılmaktadır. Nano teknoloji ve nano bilim ile tüm dünyanın aktif şekilde uğraştığının göstergesidir” dedi. 

İnsanların bugüne kadar ellerindeki çeşitli malzemelerle çalışmalar yaptıklarını kaydeden Güvenç, bu çalışmalarda önce metre kullanıldığını daha sonra gelişen teknoloji ile metrenin alt katlarının kullanılmaya başlandığını ifade etti. Güvenç, “Geçmişte insanlar metre ile çalışırken daha sonra bilimin gelişmesiyle metrenin alt katları olan milimetre, mikrometre ile çalışmışlarını sürdürmüştür. Bugünlerde ise nanometre kullanılmaktadır. Bizlerin yaşına geldiğinizde, nanometre yerini yavaş yavaş alt katı olan pikometreye bırakacak. Bu gelişmeler bilim adamlarının büyük özverileriyle olmuştur” diye konuştu. 

Nano teknolojinin bütün bilimlere etki yaptığını belirten Güvenç, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 1 trilyon dolarlık ekonomiyi etkileyecek ve her 10 yılda ekonomik değeri yüzde 50 büyüyecek ve günlük yaşamın her evresinde ve savunma sanayinin vazgeçilmezi olacaktır. Örneğin, Osmanlı döneminde matbaanın bulunmasıyla el yazısı yazanlar işsiz kalmıştır. Nano teknoloji de tıpkı bu el yazısı gibi önümüzdeki 30 yıl içerisinde büyük önem kazanacaktır. Bu teknolojiyi kullanmayan ülkeler ise yerinde saymaya mahkumdur” ifadesinde bulundu. 

Güvenç, değerli bilim insanlarının bu konu hakkındaki düşüncelerini paylaşarak, “Cornell Üniversitesi Kimya Nobel Ödülü sahibi Ronald Hoffmann, 'Nano teknoloji sayesinde hem küçük hem de büyük yapıların inşasını çok zekice kontrol edebileceğiz. Bu bir gelecektir, bu bir kesinliktir, kontrollü inşa edebilmedir, doğası gereği çevre ile barışık tasarımlar oluşturacaktır' şeklinde konuşarak bu teknolojinin ne derece önemli olduğunu vurgulamıştır. Tabiat mükemmel bir nano bilim tasarımcısıdır ve tabiatın temel yapı taşları mükemmel bir şekilde kullanılarak tasarım ve mühendislik yapılabilir” şeklinde konuştu. 

Nano teknolojinin pek çok konuda insanlığa yardımcı olabileceğini söyleyen Güvenç, “Yapı malzemelerinin, tekstil ürünlerinin, çok fonksiyonlu elektronik ürünlerin, güvenli ve verimli ulaşım araçlarının dayanıklılığını ve daha ekonomik üretilmelerini, günlük yaşamımızda kullandığımız her türlü tüketim malzemelerin geliştirilmesi ve verimliliklerinin artırılması, israfın önlenmesi gibi yaşamımızın her anını etkileyecektir. Bunun yanı sıra, elektronik, çevre, enerji, sağlık, savunma sanayi gibi alanlarda da etkili olacaktır” diye konuştu. 

Nano teknolojiyi, Endüstri Mühendisliği'nin konusu olan “Üretim Planlaması ve Yönetimi” açısından da değerlendiren Güvenç, üretim için gerekli kaynakların ve bütün faaliyetlerin zamana yönelik olarak planlanması ve yönetimini içerdiğini bu sürecin hedefinin de verimlilik ve kaliteli ürünün elde edilmesi olduğunu söyledi.
Bilişim Kulübü olarak bu konferansı gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Kulüp Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü ise, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya B. Güvenç'in “Yılın Rektörü” seçildiğini ve bugün ödül töreni olmasına rağmen konferansa katılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Konferans sonunda Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan tarafından Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya B. Güvenç'e hediye takdim edildi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 12:20:50
Güncelleme :23 Aralık 2008 Salı 13:08:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?