5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Öğrencilere dengeli beslenme dersi

Gaziantep Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi, halk sağlığı eğitimleri kapsamında Nizip İlçesi'nde öğrencilere dengeli beslenme konusunda bilgiler verdi. 

Nizip Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda (YİBO) düzenlenen eğitime minik öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Okul çağı çocuklarında sağlıklı yaşam için dengeli beslenmenin öneminin anlatıldığı seminerde her gün yenmesi gereken besinler de anlatıldı. Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi'nde görevli eğitim hemşireleri Nuray Uçak ve Gülistan Özdemirli, sağlıklı beslenmek için çocukların her gün yemesi gereken besinlerin; süt, yoğurt, peynir, et, balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller ve fındık, fıstık, ceviz, sebze ve meyveler ile ekmek ve tahıllardan oluşan besin gruplarından günlük olarak dengeli ve yeterli miktarda alınması gerektiğini söyledi. 

Pastalar, tatlılar, kekler, cips gibi besinlerin fazla tüketilmesi halinde şişmanlık oluşacağı uyarısını yapan eğitim hemşireleri Uçak ve Özdemirli, "Şişman kişilerde kalp, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar görülür. Ayrıca şekerli gıdalar diş çürüklerine neden olur. Öğrencilerin güne sağlıklı başlaması, yorgunluk duymaması, derslerini dikkatli bir şekilde dinlemesi ve başarılı olması için mutlaka her gün sabah kahvaltısı yapmaları gerekir" dedi. 

Sağlığın korunmasında en önemli etkenin temizlik olduğunu belirten eğitim hemşireleri, şu uyarılarda bulundu: 

"Hijyen, birey ve toplum olarak insan sağlığının korunması ve geliştirilmesini hedefler. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemlidir. Mikroplar suda, havada, toprakta, hayvanlarda, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde, iyi pişirilmemiş et ve balıklarda, iyi yıkanmamış kaplarda, insan ve hayvanların dışkılarında bulunur. Mikroplar Kirli eller ve kirli sular ile bulaşır. Elleri su ve sabunla yıkamak mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yoludur ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır. Ellerimizi tuvalete girmeden önce ve sonra, hayvanları sevdikten sonra, gıdalara el sürmeden önce ve sonra, çiğ et, balık, veya tavukla temas ettikten sonra, öksürüp-hapşırdıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle grip gibi hastalıklarda öksürüp-hapşırdıktan sonra ellerin yıkanmaması bulaşmaya neden olur. Ellerimizi bol sabun ile akan su altında 10-20 saniye kuvvetli şekilde, parmaklarımız ve bileklerimiz dahil ovalayarak yıkamalıyız."
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2006 Salı 13:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?