4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Okumak için 60 kilometre yol katediyorlar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde aileleri tarafından okumaları engellenerek çeşitli nedenlerle okula gönderilmeyen kız çocuklarının okullaşması için başlatılan “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” ile binlerce kız çocuğu okulla tanışırken, Gaziantep'in Araban ilçesindeki iki köyde yaşayan 5 kız öğrenci, okuma uğruna her gün 60 kilometre yol katediyorlar.

Araban ilçesine bağlı Akbudak ve Nurettin köylerinde yaşayan ve kendi tuttukları servisle her sabah Araban Lisesine eğitimleri için gelen Elvan Ataş, Şenay Ersoy, Zeliha Pekmezci, Selvi Ataş ve Pervin Elmas, “Haydi Kızlar Okula” kampanyası ile okulla tanıştıklarını, okumak uğruna engel tanımayarak her sabah zil çaldığında ders başı yaptıklarını söylediler.

Kendisinin ve arkadaşlarının duygularını aktaran Elvan Ataş, köylerine gidiş-dönüş 60 kilometrelik yol için kendi imkanları ile tuttukları servise öğrenci başına 70 YTL ücret ödediklerini söyledi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bu parayı ödemede zorlandıklarını ifade eden Elvan Ataş, “servis ücretlerimiz olan 70 YTL'yi Araban Kaymakamlığının ödemesini istiyoruz” dedi.

Aileleri ve devlet tarafından kendilerine sağlanan bu imkanı en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını, içlerinin okuma azmiyle yanıp tutuştuğunu anlatan Ataş, şunları söyledi: “Okuma sevdamız uğruna diğer 4 kız arkadaşımla birlikte sabah 5'te kalkarak yola çıkıyoruz. Bütün zorluklara rağmen eğitimimizi tamamlamaya çalışıyoruz, çünkü okumayı seviyoruz. Kendi imkanlarımızla tuttuğumuz servis aracına aylık 70 YTL ödüyoruz, ailelerimizin zaten imkanları kısıtlı, hiç olmazsa bu ücreti kaymakamlığını karşılamasını istiyoruz. Biz devletimiz başlattığı bu kampanyadan faydalanan şanslı bir kesimiz, ancak bizim kadar şanslı olmayan genç kızlar da çoğunlukta. Aileler sırf bu servis ücretini vermemek için kızlarını okula göndermiyor. Ancak bizim de ekonomik imkanlarımız, servis parasına ve diğer okul masraflarına yetmiyor. Bizi okutmak için ailelerimiz ekonomik sıkıntılara giriyor. Gelecek yıl Araban Lisesini bitiriyoruz. Üniversite için dershane kayıtları yaptırmamız gerekiyor. Bunun için para lazım.” 

Ekonomik imkansızlıklar nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakmak istemediklerini anlatan Ataş, “Devlet büyüklerimizden tek isteğimiz; bizim kadar şanslı olmayan diğer arkadaşlarımızın da bu kampanyadan faydalanarak okumalarını istiyoruz. Okuma istekli gençlerin bu isteklerinin geri çevrilmeyerek, destekleneceklerini umuyorum. Türkiye'nin geleceği olan biz gençleri karanlıkta bırakmamalarını istiyoruz” diye konuştu.
a.a.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2007 Cumartesi 10:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?