6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Olay yeri inceleme' ara vermiyor

1998 yılında kurulan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, teknolojinin getirdiği yenilikler ve sağladığı imkanlarla suçla mücadelede önemli bir misyon üstleniyor.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Gaziantep genelinde meydana gelen hırsızlık, cinayet, intihar, silahlı saldırı, ateş etme, kundaklama, şüpheli yangın, yağma gibi olaylarda uzman personel tarafından olay yerleri tespit edilerek titizlikle incelenip, delil araştırması yapılmakta ve elde edilen delillerin son teknolojik imkanlarla incelendiği belirtildi. Polislik ve bilimselliğin birlikte yürütüldüğü bu birimde, uluslararası gelişmeler ve olay yerlerinin incelenmesinde evrensel standartların takip edildiği kaydedilen açıklamada, "Her temas bir iz bırakır prensibinden hareketle, her türlü delil konusunda uzman personel tarafından toplanan deliller, son teknoloji ile donatılmış Kriminal Polis Laboratuarlarında inceleniyor" denildi.

Bu birimlerde biyometrik izler aracılığıyla kimlik tespitlerinin yapılabildiği, canlı parmak izi alma cihazları ile şüphelilerin parmak izlerinin dijital ortamda alınarak, aynı anda 81 ilin Emniyet Müdürlüğü ile bağlantılı olan sisteme yüklenebildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Şahısların fotoğrafları yine kriminal teknik yöntemlerle çekilip aynı sisteme aktarılabiliyor ve bu sayede sahte kimlik kullanımının önüne geçilebiliyor. Olay yerlerinden alınan kağıt, naylon, poşet, karton, plastik gibi deliller üzerinde bulunan ve görünür olmayan parmak izleri de yine çeşitli kimyasal yöntemler kullanılarak incelenebiliyor. İnceleme sonucu elde edilen parmak izi, avuç izi, ayak izi ve yanı sıra diğer vücut izleri de rahatlıkla değerlendirilebiliyor. Olay yerlerinden elde edilen parmak ve avuç izleri, konusunda uzman personelce ülke genelindeki parmak izi arşivini içeren Otomatik Parmak İzi Teşhis Sisteminden (AFIS) mukayese edilebiliyor. Saniyede 125 bin izin mukayese edilebildiği sistemle, suçluların tespiti hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle artan ev ve işyeri hırsızlıkları ile yankesicilik veya kapkaç gibi suçlarda, görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda şüphelilerin robot resimleri uzman personel tarafından çizilerek, tüm ekiplere dağıtılabiliyor. Çizilen robot resimler ve şüphelilerin eşkal bilgileri arşivlenerek, geçmişte meydana gelen benzer olaylarla mukayesesi yapılmakta ve bu sayede suç ve suçlu profili çıkarılarak olayların birbiriyle bağlantısı araştırılabiliyor. Ayrıca suçların çözümünde Adli Bilimler alanında yeni yeni gelişmeye başlayan Adli Entomoloji (Böcek Bilimi), Adli Palinoloji (Polen Bilimi) gibi alanlardan da faydalanılmaktadır."

2008 yılının ilk 6 aylık döneminde çeşitli suçlarda ele geçirilen 447 adet silahın balistik incelemeye gönderildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"2 bin 398 adet parmak izi alınmış, 15 şüpheli eşkali çizilmiş, 2 bin 537 adet şahıs fotoğrafı çekilmiş olup, incelenen bin 741 adet olay yerinden alınan iz ve delillerle çeşitli faili meçhul olayların şüphelisi olan toplam 189 şahıs ve 83 adet sahte kimlik tespiti yapılmıştır. Modern hukuk sistemimizin temelini oluşturan Delilden Sanığa Prensibi, soruşturmanın çabukluğu, objektif ve maddi deliller doğrultusunda hüküm tesisi ve temel hak ve özgürlükler gibi ilkeler insan haklarının birer teminatıdır. Bu hususların gerçekleşmesi ancak bilimsel ve teknik yöntemlerle elde edilen delillerin kullanılmasıyla mümkündür. Bu bağlamda bilim ve polisliği birleştirerek adaletin hizmetine sunan Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğümüz personeli, sürekli kendisini yenileyerek ve geliştirerek vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmaya devam edecektir."

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 15:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?