6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Öldüren bürokrasi!

Gaziantep’te tedavisi için gerekli olan ve Almanya’dan talep edilen 80 YTL değerindeki ilaç bürokratik engellere takılınca, 18 aylık Yasin Hoşaf hayatını kaybetti.

Minik Yasin’in ölümünden 14 gün sonra ilacın getirildiği bilgisi verilen baba Rafet Hoşaf, “İlaca gerek kalmadı. Yasin cennete gitti” diye tepki göstererek sorumlular hakkında dava açacağını söyledi.

Bir fabrikada asgari ücretle çalışan Rafet Hoşaf (35) ile Emel Hoşaf’ın (31) 2006’de doğan dördüncü çocukları Yasin, doğumundan bir süre sonra rahatsızlandı. Uzun süre teşhis konulamayan ve hastane hastane gezdirilen Yasin’in “Langerhans Hücreli Histiyositozis” adlı nadir görülen bir kan hastalığına yakalandığı anlaşıldı.

Gaziantep Çocuk Hastanesi’nde teşhis konulmasıyla birlikte Aralık 2007’de hastanede “acil” notlu bir rapor düzenlendi ve bebeğin tedavisi için “Viblastinsulfat” isimli ilaç yazıldı. Rafet Hoşaf, ilacı eczanelerde bulmaya çalıştı, ancak başarılı olamadı. SSK Bölge Müdürlüğü’ne giden Hoşaf’a ilacın Türkiye’de bulunmadığı, ancak Almanya’dan getirtilebileceği bildirildi. Bunun üzerine SSK, Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Eczacılar Birliği arasında uzun süren yazışmalar başladı.

Rapor eksik dediler
Başvurudan yaklaşık bir ay sonra Hoşaf’a raporda bazı eksiklikler olduğu ve tamamlanması gerektiği yanıtı geldi. Eksiklikler tamamlanarak başvuru yeniden yapıldı. Aradan iki ay daha geçti, ancak ne ilaç ne de haber geldi. Bunun üzerine Hoşaf, Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlığa başvurdu. Başvurduğu yerlerden durumun İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletildiği ve gerekenin yapılacağı cevabını aldı. Hoşaf’ın dilekçelerinin sonucu olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nden Sağlık Bakanlığı’na gönderilen cevapta gerekenin yapıldığı belirtildi. Ancak Hoşaf’ı arayan soran olmadı.

‘İlaç geldi’
Yasin, 6 Mart’ta yaşamını yitirdi. Teşhis konulmasından yaklaşık dört ay geçtikten sonra 20 Mart’ta Hoşaf, İl Sağlık Müdürlüğü’ne davet edildi. İlaçların Türk Eczacılar Birliği’ne geldiği belirtilerek, “Gelin ilaçlarınızı alın” denildi. Hoşaf, “İlaca gerek kalmadı. Yasin artık cennete gitti” dedi. Çocuğunun, ilaç skandalı, yanlış teşhis ve tedavi girişimleri yüzünden öldüğünü öne süren Hoşaf, şunları söyledi: “Oğlumun son günlerinde ne yapabileceğimi doktorlara bir kez daha sordum. İlacın tanesinin 80 YTL olduğunu, ilacın Almanya’da bir tanıdık eliyle alınabileceğini söylediler. Keşke daha önce böyle bir yol gösteren olsaydı.Bu ihmalkârlıktır, sorumsuzluk, ilgisizliktir” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 09:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?