6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Ölüm nedenleri arasında kanser 2'nci

Gaziantep Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, Türkiye genelinde 0-1 yaş arası ölümler hariç tutulduğunda ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada olduğunu söyledi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, kanserin, sık görülmesi ve yüksek oranda ölümlere yol açması nedeniyle bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti.

Yıldırım, "Kanserlerde ölüm oranının yüksek olması konunun önemini daha da artırmaktadır. Ülkemizde 0-1 yaş grubu ölümleri hariç tutulursa ölüm nedenleri arasında kanser ikinci sırada yer almaktadır. Kanser en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında hücrelerin yapısı ve yaptığı işler farklılaşır. Hücre kontrolünün bozulup kanser oluşumu için geçen süre, kanserin tipine göre değişmektedir" dedi.

Kanser sebepleri konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini anlatan Yıldırım, "Ultraviyole ışınları, yani güneşe aşırı ve kontrolsüz maruz kalma sonucu deri kanserleri oluşur. Hava kirliliği ve bununla birlikte içilen sigaralar akciğer kanserinin yaklaşık yüzde 10'undan sorumludur. Kimyasal maddelerde ise katran, kömür yanma ürünleri, fren ve debriyaj balatalarındaki asbest gibi maddeler yer alır. Kanserdeki beslenme faktörleri de düşük yağ ve yüksek lifli besin maddeleri kanser riskini azaltır. Etlerin kömür ateşinde pişirilmesi ve kızartılmaları sırasında ortaya çıkan maddeler kanserojen özellik taşır. Kolesterolce zengin gıdalarla beslenme kalın bağırsak kanseri riskini artırır. Çayın içinde bulunan ve yemek borusu ile mideye kanser yapıcı etkisi olan tanen maddesi, çaya eklenen limon ve süt ile etkisiz hale gelmektedir. Sigara ile akciğer kanserinin ilişkisi kesin olarak ispatlanmıştır. Çok miktarda ve uzun süreli alkol kullanımı da kanser riskini artırır" diye konuştu.

Yıldırım, kanserin kendini belli eden bir takım belirtileri olduğunu da hatırlatarak, şunları söyledi: "Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen şişlik (her zaman mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez), iyileşmeyen veya geç iyileşen yaralar, ben ve siğillerdeki hızlı büyüme ve renk değişiklikleri, değişik bölgelerden olağan dışı kanamalar idrar yollarındaki ağrısız kanama, adetten kesilen kadında tekrar kanamaların başlaması gibi yutma güçlüğü, sürekli öksürük ve ses kısıklığı, idrar ve dışkı çıkarma alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler, nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama kanserin teşhisini kolaylaştıracak en önemli belirtilerindendir. Ancak her zaman bu belirtiler kanser demek değildir. Bu belirtileri kendinde fark eden bir kişinin derhal doktora başvurması gerekmektedir. Zamanında bir hekime danışmak, özellikle kadınlarımızın basit meme muayene yöntemini öğrenmeleri ve sık aralıklarla bu kontrol yöntemini kendilerine uygulamaları erken teşhis için oldukça önemlidir. Kanser yıllardır tedavisi olmayan bir hastalık olarak bilinirken artık günümüzde erken tanı yapıldığı zaman tedavi olumlu sonuç vermektedir. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır."

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 14:15:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?