6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Önlem alınırsa yangın felaket olmaz'

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, "Yangın, ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilemeyen bir felakettir. Fakat gerekli önlemler alınırsa, yangın felaket hatta tehlike bile oluşturmaz" dedi.


Peri, geçtiğimiz günlerde Gaziantep Organize Saniye Bölgesi'nde yaşanan fabrika yangınını hatırlatarak benzeri olayların yaşanmaması için vatandaşlarla, sanayicileri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını tedbir alması konusunda uyardı. Yangında can ve mal kaybını önlemenin birinci koşulunun; yangının çıkmasını önlemek ve buna uygun tedbirleri almak olduğunu ifade eden Peri, ikinci koşulun ise yangın çıktığında erken müdahale ederek, yangının büyümesini ve yayılmasını önlemek olduğunu kaydetti.


Yangın güvenlik önlemlerinin alınmasının yangının doğurduğu sonuçlardan daha ekonomik olduğunun tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirten Peri, bunun yanında yine bu önlemlerin, yangın söndürmekten de daha ekonomik olduğu dikkate alınarak, her kesimin bu konuya azami önem vermesi gerektiğini söyledi.
Yangın çıkmasının nedenleri olarak, korunma önlemlerinin alınmaması, bilgisizlik, ihmal, kazalar, istem dışı yangınlar, sabotaj ve doğa olaylarının sayılabileceğini ifade eden Peri, şunları söyledi:
"İstem dışı oluşan yangınlarda en çok karşımıza çıkan elektrik kontağından çıkan yangınlardır. Ancak kendiliğinden gelişen ve istem dışı meydana gelen bu yangınlar aslında başlangıçta yeterli önlemlerin alınmamasından ve hatalı elektrik tesisatları veya yanlış kullanımdan kaynaklandığı da unutulmamalıdır. Sonuç olarak yangının çıkmasını önlemek, yangının söndürülmesini sağlamak ve yangın esnasında insanları güvenli bir şekilde yangın ortamından tahliye etmek için gerekli önlemleri almak, can ve mal güvenliğimiz için zorunlu bir durumdur."
Peri, 19 Aralık 2007 tarihinde yürürlüğe giren "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" sonucu ülke genelinde yangın güvenliği ile ilgili konutlarda ve sanayide çeşitli önlemler alınmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, "Bu yönetmelik incelendiğinde ve harfiyen uygulandığında yangın, felaket hatta tehlike bile olmaktan çıkmaktadır. Demek ki yapılması gereken tek şey bilimin ve teknolojinin gerekliliklerini yerine getirerek, gerekli önlemleri almak ve uygulamaktır" dedi.
(SMR-OÇ-Y)

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 18:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal güven IP: 78.182.130.xxx Tarih : 3.12.2008 13:43:09

ak partiye yazıklar olsun