6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Orta Doğu'nun diplomasi merkezi

Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) Gaziantep’i Ortadoğu’nun diplomasi merkezi yapma vizyonu çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

Suriye’nin ardından Türkiye’nin önemli ticari partnerlerinden olan Irak da Gaziantep’te Başkonsolosluk açma kararı aldı. GTO Başkan Mehmet Aslan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, uzun zamandır Irak’ın Gaziantep’te Başkonsolosluk açması yönünde çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmalar neticesinde Irak Hükümeti Bakanlar Kurulu’nun Gaziantep’e Başkonsolosluk açma kararı aldığını belirtti. Başkan Aslan, oda olarak Gaziantep’i Ortadoğu’nun ticaret ve sanayinin yanı sıra turizm, fuarlar, finans, sağlık ve diplomasi merkezi yapma vizyonu çerçevesinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, ”Irak Hükümeti’nin Gaziantep’e Başkonsolosluk açma kararının iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine ivme kazandıracaktır. Odamız, öncelikli hedefini Gaziantep’in tüm Ortadoğu’nun ticaret, finans, kültür, turizm, kongre ve diplomasi merkezi haline getirilmesi olarak belirlemiş ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmektedir. Kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle amacımız Gaziantep’i Türkiye ve dünya platformunda söz sahibi bir kent haline getirmektir” dedi.

Açıklamasında, Türkiye ile Irak’ın aynı coğrafyayı paylaşmanın yanı sıra önemli tarihi - kültürel yakınlıkları bulunan iki ülke olduklarına işaret eden GTO Başkanı Mehmet Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü; ”Türkiye ve Irak ilişkilerinde birçok olumlu gelişme yaşanmakta. Ülkemiz ve Irak arasındaki ilişkilerin bugünkü noktalara ulaşması için önemli ve somut adımlar atılıyor. Karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi doğrultusunda özellikle son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmeleri devam ettirmek ve arttırmak Gaziantep Ticaret Odası olarak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almakta. Bu kapsamda özellikle Gaziantep’e Irak Hükümeti tarafından Başkonsolosluk açılması yönündeki girişimlerimiz nihayet sonuç verdi ve önümüzdeki birkaç ay içerisinde Suriye’den sonra Irak Hükümeti de Gaziantep’te Başkonsolosluk Ofisi’ni faaliyete geçirecek.”

İki ülke arasında gerçekleşen dış ticaret rakamlarına bakıldığında Irak’ın Türkiye’nin dış ticaretinde en önemli bir partnerlerinden biri olduğunun görüleceğine de dikkat çeken Başkan Aslan, “İki ülke arasındaki potansiyel göz önünde bulundurulduğunda mevcut ticari rakamlar ne yazık ki olması gereken düzeyde değil. Ocak-Ekim 2008 Gaziantep’in Irak’a 921 milyon dolar, aynı dönemde Türkiye’nin Irak’a ihracatının da 2 milyar 675 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Irak Hükümeti’nin Gaziantep’e Başkonsolosluk açmasıyla birlikte gerek Gaziantep, gerekse diğer illerdeki firmalarımızın Irak ile ticaret yapmaları daha kolaylaşacak. İşlemler daha da hız kazanacak. Bu nedenle Gaziantep’e Başkonsolosluk açılması yönünde atılan adımı iki ülke ticaretinin ve ekonomisinin gelişmesi açısından önemsiyoruz. Bu karar iki ülke arasındaki ticaretin gelişimine önemli bir ivme kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 16:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?