6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Özince'den kriz değerlendirmesi

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, krizin 1,5 yıl kadar önce başladığını söylemenin yanlış olmayacağını belirterek, "Krizin bize gelmesi 1,5 yıl sürdüğüne göre, bizden gitmesi de 1,5 yıl sürecek diyemeyiz, krizi dert etmeyelim" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan'ı ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Özince, "Krizin 1,5 yıl kadar önce başladığını söylemek yanlış olmaz. Krizin bize gelmesi 1,5 yıl sürdüğüne göre, bizden gitmesi de 1,5 yıl sürecek diyemeyiz. Ama netice itibariyle bu krizden Türkiye gibi ülkelerin doğrudan etkilenmeleri muhakkak olacak. Özellikle dış ticaret yaptığımız gelişmiş dünya ülkelerinin ekonomisi daralıp küçüleceği için. Fakat bunu Gaziantep gibi illerimiz özelinde düşünecek olursak, tam tersine gelişen yörenin ortasında olan illerin krizden çıkmayı değil, yöre ticaretine önderlik etme konusunda çok büyük şansı olduğunu düşünüyorum. Örneğin bir Amerikan başkanlık değişiminin yöreye getireceği barış, Gaziantep başta olmak üzere bütün illerimizi ticari hayatın gelişmesi açısından, dünya ortalamalarının üzerinde yukarı çıkartır diye düşünüyorum. Bizim çok gerçek bir ticari ve sanayi hayatımız var. Krizi dert etmeyelim" dedi.

Hükümetin IMF ile yaptığı görüşmeleri de değerlendiren Özince, "Muhakkak gereği değerlendiriliyordur. Ben üzerime vazife olmayan bu tür konularda konuşmak istemiyorum. Hükümeti değerlendirmek benim işim değildir. Alınan önlemlerin İyi olduğu meydandaki, bankacılık konusunda hükümetimizin aldığı önlemler muhakkak iyi oldu ki, bugün burada konuşabiliyorum. Uyarı sadece bankalara değil herkese var. Herkesin işini doğru yapması lazım" şeklinde konuştu.

GTO Başkanı Mehmet Aslan ise, krizi mümkün olduğu kadar az hasarla atlatmak için, makro açının çok önemli olduğunu ifade etti. Aslan, "Tabi ki krizler gelip geçer. Biz kurum olarak hem bankaları hem de özel ve reel sektörü bünyemizde bulunduruyoruz. Bizim görevimiz özellikle sıkıntılı zamanlarda üyelerimizin herhangi bir sıkıntıya sebep vermeyecek şekilde bir arada işbirliklerini geliştirmeye yönelik, çalışmalar yapmaktır. Bazı bankaların küresel krizden kaynaklanan haklı endişeleri var. Bunlarla ilgili hükümetlerin alması gereken tedbirleri ve alınan tedbirlerle ilgili düşüncelerimizi ifade edeceğiz. Bu teknenin içinde hepimiz varız. Bankalardan, reel sektörüne, tüccarından, işadamına ve işçisine kadar herkes bu teknenin içindedir. Sıkıntılı zamanlarda makro düşünerek ülkenin geleceğini, ekonomik ve genel yapıyı düşünerek, hepimiz özverili bir şekilde, krizi mümkün olduğu kadar daha az hasarla atlatmanın yollarını aramak için, üzerimize düşen görevi yapmalıyız. Eğer, 'Ben kendimi kurtarayım' anlayışı olursa, kendini kurtarırken bir diğerinin kurtulamaması senin de ayağından tutup çekmesini beraberinde getirir diye düşünüyoruz. Onun için olaylara bakışta makro açının çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından, GTO Başkanı Aslan, Özince'ye plaket verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 16:35:56
Güncelleme :18 Kasım 2008 Salı 17:01:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?