6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Pide fırınlarında hijyen sağlandı

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Gaziantep genelindeki pide fırınlarını iki kez denetlediklerini belirtti.

Yılmaz yaptığı açıklamada, Gaziantep'te en çok şikayet edilen konulardan bir tanesinin pide fırınları ve ekmek üretimi olduğunu ifade ederek, Tarım İl Müdürlüğü olarak 2008 yılını pide fırınlarını denetlemek ve ekmek üretiminde ilerleme kaydetmek amacıyla pilot bir yıl olarak belirlediklerini söyledi.

Nisan ayından itibaren pide fırınlarını denetlemeye başladıklarını kaydeden Yılmaz, "İlk etapta Nisan-Mayıs ayları içinde Gaziantep'te ve ilçelerde bulunan tüm pide fırınlarını denetledik. Bunun sonuncunda bir çok fırının Tarım İl Müdürlüğü’nde kaydının olmadığını gördük. Yeni açılan fırınları tespit ettik ve Gaziantep merkezde 750, 120'si Nizip'te olmak üzere tüm ilçelerdeki 150 pide fırını olduğunu belirledik. Toplamda Gaziantep'te 900-950 arasında değişen pide fırını olduğunu tespit ettik ve hepsini bir kez denetledik" şeklinde konuştu.

Bu denetlemelerde fırınların hijyenik şartlara uygunluğunu, yasal izinleri taşıyıp taşımadıklarını, işçilerin portföy muayenelerinin bulunup bulunmadığı incelediklerini dile getiren Yılmaz, bu denetimlerle fırınların daha iyi şartlarda ekmek üretebilmesi için gerekli şartları temin etmeye çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, Nisan- Mayıs ayında yaptıkları ilk denetimlerde eksiklerini gördükleri fırınlara tutanaklar tutarak belirledikleri eksiklerini gidermelerini istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mayıs-Haziran aylarında ise ikinci bir denetim yaparak bu konuda ciddi olduğumuzu ve fırın denetimlerinden taviz vermeyeceğimizi bir kez daha gösterdik. Sonuç olarak Gaziantep'teki tüm fırınları denetlememiz etkili oldu ve 100'den fazla fırının daha önce üretim izinleri yokken üretim izni almak için il müdürlüğümüze başvurdular. Eskisinden daha hijyenik şartlarda üretim yapılmasını sağladık. 30'dan fazla fırını da kapatmak suretiyle hijyenik olmayan şartlarda üretim yapılmasına izin vermeyeceğimizi gösterdik."

Yılmaz, denetimlerin bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada devam edeceğini kaydederek bu denetimler sırasında genellikle hijyen konusunda eksiklikler tespit ettiklerini, fırında tuvalet olmaması ya da işçilerin ellerini yıkayacakları bir lavabonun bulunmaması ve işçilerin portföy muayenesinin yapılmaması gibi eksiklikler tespit ettiklerini dile getirdi. Fırınlarda eksikliklerin giderilmesi ve daha hijyenik ortamlarda ekmek üretimi yapılmasını sağlamak amacıyla önemli bir çalışma yapıldığını belirten Yılmaz, "Denetimler neticesinde gayet iyi sonuçlar aldık. 950 fırını hem de iki defa denetlemek kolay bir iş değil. Bu denetimler yapılırken Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü'nün, Şahinbey, Şehitkamil İlçe Müdürlüğü'nün ve Nizip İlçe Müdürlüğü’nün gıda konusunda kontrol eğiticisi olan tüm personeli ve tüm araçları kullanılmak suretiyle 4 aylık bir süre harcandı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 14:31:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?