6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Prim afları işverene yaradı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işverenlerin ve sigortalıların sigorta primlerini daha kolay ödeyebilmeleri için düzenlemiş olduğu yeniden yapılandırma kampanyasındaki ek sürenin sona ermesinin ardından Gaziantep SGK İl Müdürü Ahmet Yetim, bugün düzenlediği basın toplantısında, yeniden yapılandırma sürecinden Gaziantep'in ne kadar faydalandığı hakkında bilgi verdi.

“Yeni bir kurum yeni bir anlayış” sloganı ile yola çıktıklarını söyleyen Yetim, “İşveren ve sigortalılarımıza borçlarını ödeyebilmeleri için çok cazip koşulları olan yeniden yapılandırma hakkı tanıdık. Bu fırsattan tüm işveren ve sigortalılarımızı yararlanmaya davet ettik. Bunun neticesinde Gaziantep ilimiz yeniden yapılandırma sonuçlarına göre en başarılı iller arasında yer almıştır. Alacaklarımızın yeniden yapılandırılması süreci 08.09.2008 tarihinde sona ermiştir. Bu süreçte il müdürlüğümüzün alacaklı olduğu 33 bin 39 işveren ve sigortalımızdan 26 bin 373 işveren ve sigortalı müdürlüğümüze başvurmuştur. Kurumumuzun Gaziantep'te alacağı bulunan 238 milyon 31 bin 835 YTL tutarındaki alacağımız yeniden yapılandırılmıştır. Başvuruda bulunanların 20 bin 970'i Bağ-Kur sigortalısı, 5 bin 970'i ise SSK işverenidir'' dedi.

Yeniden yapılandırmadan yararlanmayarak borçlarını ödemeyenlere karşı yasal işlem başlattıklarını belirten Yetim, “Kurumumuzun alacaklı olduğu tüm gerçek ve tüzel kişilere karşı en hızlı şekilde yasal işlemler yapılacak ve kurum alacaklarımız tahsil edilecektir. Ayrıca kurumumuzun gelirlerini azaltan kayıt dışılığı azaltmak için bu dönemde yoğun denetimlere başlayacağız. Kamu kurumları ile yapacağımız çapraz kontrollerle de kayıt dışı çalışanları tespit ediyoruz. Bunun yanı sıra ilimizde fiilen çalışmadığı halde bazı işveren ve sigortalılarımızın çeşitli nedenlerle kurumumuza bildirildiği iddiaları ile ilgili soruşturmalarımız devam etmektedir. Bir işyerinde fiilen çalışmayan kişilerin sigortalı gösterilmesi suçtur. Söz konusu işyerinde pirimler ödense dahi bu tür bildirimler tespit edildiğinde iptal edilmekte ve ilgililer hakkında nitelikli dolandırıcılıktan savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu kapsamda değerlendirilecek başka bir konu ise kamuoyunda bebek işçiler olarak bilinen çocukların durumudur. Çalışmadığı halde çocukların çalışıyormuş gibi gösterilmesi suçtur. Bu durumda olan işverenler hakkında da gerekli olan işlemler yapılacaktır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 14:16:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?