6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Proje ve hibe dolandırıcılarına dikkat

Gaziantep Valiliği Avrupa Birliği (AB) Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Ali Özaslan, son yıllarda kamuya, sivil toplum kuruluşlarına, çiftçilere, özel ve tüzel kişilere sunulan hibe olanaklarının artmasını fırsat bilen bazı kişilerin kendilerini proje uzmanı olarak tanıtarak dolandırıcılık yaptığını söyledi.

Son yıllarda hibe desteklerinin arttığını ve bu hibe desteklerinden faydalanmak isteyen kişilerin de arttığını belirten Özaslan, ancak bu hibe desteklerinden faydalanmak isteyen birçok kişinin bir proje hazırlamak için yeterli donanıma sahip olmadığını ve vatandaşların bu eksikliklerini bilen bazı kişilerin bunu fırsat bilerek vatandaşlara para karşılığı proje hazırlayacaklarını söyleyerek dolandırdıklarını iddia etti.

Yerel kaynaklı, Avrupa Birliği (AB) veya diğer dış kaynaklı hibelerden yararlanabilmek için gerekli bir takım koşulları yerine getirmek, yeterli kapasiteye erişmek ve bir proje yazıp, bütçesini hesaplamak ve hibeye başvurmanın oldukça zor bir süreç olduğuna değinen Özaslan, "Kuruluşların bu eksikliklerinin farkında olan, uyanık, eli çantalı, iyi giyimli, diksiyonu düzgün ve ikna kabiliyeti yüksek, bir takım dolandırıcılar, hibe almaya meraklı kuruluş ve kişileri bularak, bu kişilere kuruluşlarının hibe kazanmasını sağlayabileceklerini iddia etmektedirler. Kişi ve kuruluşları aldatmakta ve proje yazma, projeyi takip etme gibi işleri üstlenerek kuruluş ve kişilerden yüklü miktarda para talep etmektedir" diye konuştu.

Özaslan, kendilerine bu konuda şikayetler geldiğini aktarıp, vatandaşları bu tip olaylara karşı uyararak şunları söyledi:

"Şikayetlerini dinlediğimiz bazı çiftçi hemşehrilerimiz çiftliklerinin modernize edilmesi, sera uygulaması, sulama teknolojileri gibi faaliyetlerle AB'den 500 bin YTL gibi bir hibe alacakları konusunda ikna edilmiş ve 15 bin YTL gibi büyük bir parayı projeyi hazırlaması için kendini proje uzmanı olarak tanıtan kişiye vermiş. Aldıkları bu 15 bin YTL ile yetinmeyen bu kişiler, çiftçi ile tekrar iletişime geçerek, 'Projeniz kabul edildi. 500 bin YTL hibe kazandınız, ancak bu paranın hesabınıza geçmesi için 50 bin YTL depozito vermeniz gerekiyor' diyerek çiftçiden tekrar para almışlar."

Bu tür olaylara karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Özaslan, "Öncelikle çiftliğinize, tarlanıza, derneğinize, kurumunuza veya işyerinize gelen, kendini proje uzmanı olarak tanıtan kişilere karşı çok dikkatli olun, yanında sizi tanıyan ve bu kişiye kefil olduğunu iddia eden bir yakınınız olsa dahi kesinlikle güvenmeyin. Kişiye hangi kurumdan geldiğini sorun varsa bir kartvizitini alın daha sonra kartvizitteki şirketi veya kurumu ziyaret edeceğinizi söyleyin. Çünkü kartvizitleri de sahte olabilir. Yüksek bir hibe alacağız nasıl olsa diyerek gözünüze küçük gelen 10 bin -15 bin YTL gibi paraları peşinen ödemeyi asla kabul etmeyin. Birine bir ödeme yapıyorsanız bunu mutlaka şahitler huzurunda ve evrak veya sözleşme düzenleyerek mümkünse kefil isteyerek yapın. Dolandırıcıların ellerindeki kanıtlayıcı referans belgeleri ve diğer birçok evrakın sahte olabileceğine dikkatinizi çekeriz" şeklinde konuştu.

Özaslan, gerçekten bir proje uzmanına ihtiyacı olan vatandaşların varsa bir danışmanlık şirketi veya proje hazırlama gibi hizmetler sunan bir firma ile temasa geçmesini önererek Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası gibi güvenilir kurumlardan destek alınabileceğini ve danışman şirketlerin adlarını ve ilgili kişileri öğrenebileceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 15:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?