6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Prostat ve cinsel yaşam semineri

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Hatem Kazımoğlu, prostat hastalığının erkeklerin yarısından çoğunu etkilediğini ve yaşla birlikte görülme sıklığının da arttığını bildirdi.

Opr. Dr. Kazımoğlu, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen halka açık konferanslar kapsamında, ‘’Prostat ve Cinsel Yaşam’’ konusunu anlattı.

Prostat hastalıklarının orta-ileri yaş erkeklerde en çok görülen hastalıklardan olduğunu belirten Opr. Dr. Kazımoğlu, ‘’Prostat yaşam için mutlak gerekli bir organ olmamakla beraber, yol açtığı sorunlar yaşamı ve yaşam kalitesini önemli şekilde olumsuz. İdrar yapmaya başlamakta zorlanma, idrar akımının etki ve hızında azalma, sık idrara gitme, idrar yaptıktan sonra mesanenin tam boşalmaması, damlama tarzında idrar yapma, kesik kesik işeme, çatallaşma, ani idrar hissi, gece idrara kalkma gibi belirtiler, prostat hastalığı ile ilgilidir ve hekim kontrolü gerektirir. Prostat hastalığının olmaması için alınabilecek bir önlem yok. Bunun idrar yapma şekliyle de bir ilgisi yoktur. Hastalığın oluşmasında bugün için bildiğimiz temel faktörler; yaşlanma ve androjen denilen erkeklik hormonudur. Enfeksiyon, iyi huylu prostat büyümesi ve kanser, prostat için üç tipik sorundur. Enfeksiyon durumunda prostat şişer ve hassaslaşır. Kaynak genelde bakteriyel enfeksiyondur. Bazen kaynak belirlenemez. ‘Prostatit’ denilen bu durum, genelde 20-40 yaş arası görülür. İyi huylu prostat büyümesi genelde BPH olarak bilinir. Tipik olarak prostat orta kısmında oluşur ve idrar yolunu daraltarak, idrar yapma sorununa yol açar. Genel olarak 50 yaş civarında başlar ve yaşla birlikte sıklığı artar’’ diye konuştu.

Prostat kanserinin genelde 50 yaşından sonra görüleceğine ve yaşla birlikte görülme sıklığının artacağına dikkati çeken Opr. Dr. Kazımoğlu, şu uyarılarda bulundu; ‘’Prostat kanseri, dokuların anormal ve kontrolsüz büyümesi sonucu gelişir. BPH’dan farklı olarak genelde, prostatın dış kısmında gelişir. Enfeksiyon ve iyi huylu büyüme, yaşam kalitesin, olumsuz etkilemekle birlikte, genellikle hayati tehdit oluşturmaz. Ancak prostat kanseri şu an erkeklerde en sık görülen kanserdir ve kanserden ölümlerin ikinci en sık nedenidir. Bu nedenle de erken tanı önemlidir ve başarılı tedavi şansını arttırır.

Bilinmesi gereken önemli bir nokta da, iyi huylu prostat hastalığına bağlı ister ilaç tedavisi, ister herhangi bir tedavi yapılsın, kanser riski ortadan kalkmaz. Kapalı ve açık yapılabilen bu tür cerrahilerde prostatın idrar yolunu etkileyen iç kısmı çıkartılır. Oysa prostat kanseri, genelde prostatın dış kısmından gelişir. Kanser nedeniyle yapılan ameliyatta, prostat kapsülüyle beraber tümüyle çıkarılmaktadır. Bu nedenle de bu tür hastaların ömür boyu takibi önemlidir. Prostat kanserinin neden ve nasıl oluştuğuna dair her yıl binlerce çalışma yapılıyor ancak şimdiye kadar henüz somut bir neden ileri sürülemedi. Prostat hastalığı erkeklerin yarısından çoğunu etkilemekte ve yaşla birlikte görülme sıklığı da artmaktadır. Son zamanlarda likopen denilen maddenin prostat kanseri oluşum hızını azalttığına dair yayınlar bulunmaktadır. Gelişen tedavi teknikleri ile prostat hastalıklarının tedavisi mümkün hale geldi. Erken evrede başarılı tedavi şansı artmakta. Bu nedenle 40 yaşından sonra düzenli prostat kontrolü çok önemlidir.”

Opr. Dr. Hatem Kazımoğlu, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 16:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?