6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Psikolojik danışmandan velilere öneriler

Gaziantep Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde görevli Psikolojik Danışman Sabri Özmen, "Okulların başlamasıyla birlikte okula yeni başlayan öğrencilerin ve aileleri bir oryantasyon döneminden geçiyor" dedi.

Bu yıl ilköğretim 1. sınıftan 12. sınıfa kadar toplam 400 bin öğrencinin 2008-2009 yılı eğitim- öğretim döneminde okula başladığını söyleyen Özmen, "İki türlü okula yeni başlayan öğrencimiz var. İlkokula yeni başlayan öğrenciler bir de ilköğretimi bitirip ortaöğretime başlayan öğrencilerimiz, bir oryantasyon süreci yaşamaktadırlar. Bu oryantasyonu kolaylaştırıcı olarak çeşitli tedbirler alındı. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı 1. sınıf öğrencilerinin okulu, öğrenmeleri, çevreyi tanımaları için okula bir hafta önce başlamalarını sağladı. Bu durum öğrencilerin oryantasyonu açısından son derece olumlu işledi" şeklinde konuştu.

Velilerin çocuklarının günün 4-5 saati evde olmayışına alışmaları gerektiğini belirten Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü; "Veliler çocuklarının evde olmayışına alışmak için kendilerine farklı uğraşlar bulmalı. Yoksa veliler okula çocuğunu bırakıp sonra okuldan alıyor. Velilerin sık sık okula gitmeleri çocukların okula oryantasyonunu zorlaştırıyor. Özellikle velilere bir önemli uyarı olarak da velilerin 1. sınıf öğrencilerinin akademik başarısı üzerine yoğunlaşmaması gerekir. Pratik olarak 'oğlum, kızım okulun nasıl geçti?' değil de 'bugün neler yaptınız?' gibi sorular sorulması daha iyi olur. Okula yeni başlayan ya da devam eden tüm öğrencilere belli miktarlarda harçlık verilmeli ve daha fazla para çocuğun üzerinde bulundurulmamalı. Bir de öğrenciler tüm malzemelerini her gün çantalarına doldurup götürüp getiriyorlar. Böyle bir şeye gerek yok. Bu durum çocuklar fiziksel olarak belli bir olgunluğa erişmediği için çocuklara zarar verebilir. Bu konuda özellikle birinci sınıfta öğrencisi olan veliler dikkat etmeli. Çünkü yeni başlayan çocuklar okuma yazma bilmedikleri ve ders programını okuyamadıkları için öğrencilere velilerin yardımcı olması gerekir."

Daha üst sınıflarda öğrencileri olan veliler için de çeşitli önerilerde bulunan Özmen, "Öğrencinin arkadaş çevresiyle tanışmak, samimi olduğu en az birkaç arkadaşının telefonunu bilmek bu öğrencilerin aileleriyle görüşmek. Onlarla ailecek görüşmek. Okulla da irtibatın sıkı tutulması, ayrıca çok sık ya da çok seyrek olmamakla beraber mutlaka okulun ziyaret edilmesi ve öğrencinin öğretmeni ile görüşülmesinin çocukların yanlış yönlendirilmelerini önleyici tedbirler olarak sıralanabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 18:49:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?