6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Rakamlar ümit verici'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Sadullah Tayşi, 2008 yılının ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarının ümit verici olduğunu belirtti.


Tayşi, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2008 yılının ilk çeyreğine yönelik olarak açıklanan yüzde 6,6 oranındaki büyüme rakamının yurtiçi ve yurtdışı olumsuzluklara, çalkantılara rağmen oldukça iyi olduğunu kaydetti. Bazı sektörlerde gerileme ve durağanlık görülürken bazı sektörlerde ilerleme neticesinde ulaşılan büyüme rakamının ileriye yönelik olarak ümit verici olduğunu ifade eden Tayşi, büyüme rakamlarının açıklanan orta vadeli programı da destekler nitelikte olduğunu ve son çeyrekte üst üste ortalama yüzde 7 büyüme sağlandığını söyledi. Özellikle kapatma davasının ekonomiyi derinden sarstığını kaydeden Tayşi, "Bu nedenle, hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki olumsuz gelişmelerin had safhaya çıktığı ikinci çeyrekte büyüme rakamlarının düşmesinden endişeliyiz" dedi.


Orta vadeli programı bugünkü şartlar altında gerçekçi ve uygulanabilir olarak gördüklerini belirten Tayşi, "Yeni programdaki hedefleri gerçekleştirilebilir, makul ve son derece önemli buluyoruz. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), IMF'den bağımsız olarak hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen orta vadeli programda yer alan 2009-2010 ve 2011 için belirlenen yüzde 5, yüzde 5,5 ve yüzde 6 oranındaki büyüme hedefleri ile program sonunda 12 bin 164 dolara çıkacağı öngörülen kişi başı milli gelir hedefleri gerçekçi, tutturulabilir hedeflerdir" diye konuştu.


Tayşi, Türkiye'nin potansiyeli düşünüldüğünde, gelişmiş ülkeler seviyesi ile makası kapatma yolunda hedeflerin yeterli olmadığını ifade ederek, "Bununla birlikte küresel finansal kriz ve artan enerji fiyatlarının birlikte gerçekleştirdiği son derece olumsuz dünya konjonktüründe, iç siyasi krizlerin de mütemadiyen sürdüğü günümüz şartlarında daha fazlasının gerçekleştirilmesinin de oldukça zor olduğu kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.


Tayşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Programda öngörülen ve 3 yıllık dönemde sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6,5 ve yüzde 5,5 olarak revize edilen enflasyon hedefleri de varsayılan enerji ve gıda fiyatları ortalaması gerçekleşirse makul seviyededir. Orta vadeli programda gerçekçi bulduğumuz bir diğer hedef ise istihdama yöneliktir. Programda istihdam imkanlarını artırıcı uygulamaların da etkisiyle 2009-2011 yıllarında yaklaşık 1,3 milyon kişiye yeni istihdam sağlanması planlanmıştır. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) gibi bölgesel projelerin harekete geçirilmesi, istihdam ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) ağırlıklı yapılanmanın da yeterince başarılı olması durumunda sorunun çözümünde büyük aşama kaydedileceğini düşünüyorum."

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 13:33:43
Güncelleme :9 Temmuz 2008 Çarşamba 15:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?