6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Ramazan'da dikkat edilicek hususlar

Gaziantep Sağlık İl Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, oruç tutan kişilerin Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, Ramazan ayında beslenmede dikkat edilecek hususlara değindi.


Yıldırım yaptığı açıklamada, Ramazan ayı süresince yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getirerek, "Ramazan’da öğünlerdeki yiyecek çeşidi daha fazla olabildiğinden, sonrasında bireyler alışmış oldukları yeme alışkanlıklarını sürdürme eğiliminde olabilirler. Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları oruç tutan kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir. Orucun detoksidan yani toksinleri temizleyici etkisi vardır. Oruç tutan insanlar belirli bir şekilde beslendikleri için organizma bir ay dinlenmektedir" dedi.


Ramazan ayı boyunca beslenmede dikkat edilecek noktalara değinen Yıldırım şunları söyledi; "İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerektiğinden hareketle sıvı alımına çok dikkat edilmelidir. Ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiş. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir."


Yıldırım, oruç tutan kişilerin mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayarak bir çok kişinin sahura kalkmamak için akşam yatmadan önce yemek yediğini ve sahurda sadece su içerek tekrar uyuduğunu belirtti. Bu durumun ortalama 18 saat gibi uzun bir süre aç kalınmasına ve metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olduğunu ifade eden Yıldırım, "Çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür. İşte bu yüzden bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 16:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?