5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Ramazan'da mideyi doldurmayalım

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, oruç tutan insanların belirli şekilde beslendikleri için organizmanın bir ay dinlendiğini ve orucun toksinleri temizleyici etkisi olduğunu bildirdi. 

Yıldırım, yaptığı açıklamada, iftarda ve sahurda çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerektiğini belirterek, ''Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına neden olur. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmeli. Çok yağlı, tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalı. Hazmı kolay, lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmeli. Oruç tutan insanlar, belirli şekilde beslendikleri için organizma bir ay dinlenmektedir. Orucun detoksidan yani toksinleri temizleyici etkisi vardır'' dedi. 

Ramazan ayında toplam yiyecek alımının sınırlandığını ve bunun da enerji alımında azalmaya ve ağırlık kaybına yol açabileceğini kaydeden Yıldırım, "Birçok kişi sahura kalkmamak için akşam yatmadan önce yemek yer ve sahurda sadece su içerek tekrar uyur. Çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı ve sıvı alımına dikkat edilmeli'' diye konuştu. 

Yıldırım, şeker hastaları, hamileler, 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte bulunanlar, çok yaşlı ve hasta olanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı olanlar, karaciğer yetmezliği ve ağır enfeksiyon geçirenlerin oruç tutmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 15:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?