6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Rektör, maaşına açıklık getirdi

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, düzenlediği basın toplantısında maaşıyla ilgili iddiaları cevapladı ve açtığı davaya açıklık getirdi.


Prof. Dr. Ekinci, rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, Gaziantep Üniversitesi'ni dava ettiğini ancak idari mahkemeye gitmenin kurumunu dava ettiği anlamına gelmediğini belirtti. Prof. Dr. Ekinci, "Benim İdari Mahkemeye verdiğim dilekçe ile Türkiye'deki tüm rektörlerin maaşı düzeltildi. Daha öncesinde rektör; rektör yardımcılarından ve dekanlardan daha az maaş alıyordu" dedi.

2004 yılının Ağustos ayında rektör olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ekinci, ilk maaşını aldığında tıp fakültesinde hoca iken aldığı maaştan 500 YTL daha az maaş verildiğini fark ettiğini ifade ederek, "Daha önce rektör yardımcısı ve dekanlar rektörden daha fazla maaş alıyorlardı. Bu durumu Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) başkanıyla paylaştım.'YÖK başkanı da biz araştırma görevlileri de dahil rektörlerin maaşlarını arttırmak için çaba gösteriyoruz. Ama fiili bir durum varsa yeni rektör olan arkadaşlar mahkemeye başvursun deyince' ben de idari mahkemeye bir dilekçe ile başvurdum" şeklinde konuştu.

Özlük haklarını elde etmek için Türkiye'de ve Gaziantep Üniversitesi'nde İdari Mahkemeye dava açan ilk kişi olmadığını belirten Prof. Dr. Ekinci, "İdari mahkemeye yanlış olanın düzeltilmesi için bir başvuruda bulundum. Üniversitede çalışan her memur, her öğretim görevlisi çalıştığı süre içerisinde birkaç kez mahkemeler yoluyla özlük haklarını almıştır. Türkiye'de de Gaziantep Üniversitesi'nde de ben ilk değilim" diye konuştu.

Prof. Dr. Ekinci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Maliye Bakanlığı ile olan sorunların düzenlenmesi için idari mahkemelere gidilmiştir. Bu nedenle idari mahkemeye gitmek kurumu dava etmek anlamına gelmez. Özlük haklarımızın belirli yasalarla olan uyuşmazlığının düzenlenmesi özlük haklarımızın yerine getirilmesi için yaptığımız bir başvurudur. Mahkeme Danıştay’a gidince, Başbakanlık Hukuk Müşavirliği’nden bana durumu izah etmemi istediler. Bende maaş tablomu gönderdim. Bu tabloyu gönderdikten bir ay sonra benim maaşım da dahil tüm rektörlerin maaşı şimdiki düzeye geldi" dedi.


Aldığı maaşla ilgili iddialara da açıklık getiren Rektör Prof. Dr. Ekinci, üniversite rektörü olarak maaş, döner sermaye ve performans ücreti ile birlikte ortalama 10 bin 300 YTL maaş aldığını kaydetti. Her üniversitesinin imkanlarına göre alınan ücretlerin değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Ekinci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kahramanmaraş Üniversitesi Tıp Fakültesi benim aldığım döner sermayenin yarısını verebiliyor. Performans ücreti ise hiç veremiyorlar, çünkü birikimleri yok. Ankara Üniversitesi veremiyor, çünkü biriktiremiyor. Türkiye'de en iyi veren üniversite ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi maaşın 10 katı performans ücreti veriyor. Bizim üniversitemizdeki bir kısım hocalar tıp fakültesinde hasta baktıkları, ameliyat yaptıkları için maaşlarının 10 kat performans ücreti alıyorlar. Bazı üniversitelerde rektörden çok daha yüksek paralar alan hocalar var, ama iddia edildiği gibi 70 bin, 90 bin gibi maaşlar almama imkan yok."

..
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 17:34:53
Güncelleme :30 Mayıs 2008 Cuma 17:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?