5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Rektörden çarpıcı türban açıklaması

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, türban konusunda mevcut yasalara uyduklarını, yasal düzenlemelerin yapılmasının ardından çıkarılacak kanunu da aynı şekilde uygulayacaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Ekinci, düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının soruları üzerine türban konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ekinci, türban konusunda kafa karışıklığı oluşturacak bir durum olmadığını belirterek, "Türban konusunda bizim kafamız karışık değil. Devletin, TBMM'nin çıkarmış olduğu yasalara ve yönetmeliklere geçmişte uyduk, şimdi de uyuyoruz ve gelecekte de uymaya devam edeceğiz. Bu konuda bizim sıkıntımız yok. Yasalarla türbanlı öğrencilerin eğitim alanına girmesi yasaklanmıştı. Dershanede ve laboratuarlarda yasak olduğu için biz türbanlı öğrencileri almıyoruz. Anayasa değişikliği yapıldı.

Cumhurbaşkanı'nın onayından geçtikten sonra yasal düzenlemeler yapılacağına inanıyorum. Ne yazıldıysa biz onu harfiyen uygularız. Geçerli olan yasa ve yönetmelik neyse biz şu anda onu uyguluyoruz" dedi.

Türbanlı öğrencileri türbanları ile hiçbir üniversitenin derslere almadığını kaydeden Prof. Dr. Ekinci, "Vakıf ve devlet üniversiteleri dahil Türkiye'de hiçbir üniversite türbanlı öğrencileri eğitim alanlarına almıyor. Her üniversite, yasa neyse ona göre uygulama yapıyor. Üniversitelerde kaos ortamı yok. Bazıları kendi görüşlerini ifade ediyor. Bu sadece ve sadece onları bağlar. Üniversiteleri bağlayan tek şey yasa ve yönetmeliklerdir. Yasa ne zaman değişirse biz onu uygularız. Yasayı farklı yorumlamak gibi bir düşüncemiz yok" diye konuştu.

Prof. Dr. Ekinci, türbanlı öğrencilerin eğitim gördükleri alana girmelerinin yasak olduğunu ifade ederek, "Kampüsler farklı olabilir. Kampüs içerisinde lojman, yurt ve hastane yoksa kampüs girişinden türbanlı öğrencileri almıyorlar. Bizim üniversitemiz alanı içerisinde lojman, yurt ve hastane olduğu için türbanlı öğrencileri görebilirsiniz. Bizim uyguladığımız alan eğitim alanlarıdır. Bunun altını çizerek söylüyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'de türbanlı ve türbansız öğrenciler arasında çatışma çıkmayacağına, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğuna dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Erhan Ekinci, şunları söyledi:

"Türbanlı ile türbansız öğrenciler arasında çatışma çıkmaz. Bugün bu çatışma yok. Türbanlı ve türbansız öğrenciler kol kola geziyor, alışveriş yapıyorlar. Toplumun bir endişesi varsa bu öğrencilerin aracılığı ile değildir, başka kişi ve kurumlarla ilgilidir. Türkiye'de büyük bir tartışma var. Herkes farklı bir şey söylüyor. Yasayı getirenler, onaylayanlar ve uygulayanlar eğer gerekiyorsa önlem alacaklardır. Tedbirler alınıyor. Kılık kıyafet sadece türban mıdır, başka istekler olacak mıdır? Bunu görerek
yasa koyucu 'Şu şekilde bağlayacaksın' diyor. Demek ki onlar bunu görerek tedbir alıyor. Biz ne gibi önlem alacağız, bunu bilemiyorum. Eğitime ara mı vereceğiz, polis mi çağıracağız, bizim öğrencilik yaptığımız 1960'lı yıllara mı geri döneceğiz, bunu bilemiyorum. Laiklik ilkesine ters düşüp düşmediği konusunda ise çeşitli kesimler görüş bildiriyor.Türkiye demokratik bir devlettir. Demokrasiden sapmadan, kaos yaşamadan sorunlarını çözecek güçtedir. Türkiye hiçbir zaman İran olmaz, Afganistan, Malezya olamaz. Niçin? Çünkü bu ülkelerin hiçbirinin Atatürkü yoktur. Atatürk'ün söyledikleri, geleceğe yönelik yönetim tarzı, her birimizin genlerine işlemiştir. Her birimizin diyorum, farklı bir kesimin demiyorum. Onun için Türkiye hiçbir zaman İran, Suudi Arabistan, Ürdün olamaz. Çünkü bizim Atatürkümüz var, Atatürk'e ilişkin değerlerimiz var. Benim bu konuda en küçük bir endişem yok."

Prof. Dr. Ekinci, Türkiye'de hiçbir şekilde rejim değişikliği olmayacağını, bunun yaşanan ihtilallerle kanıtlandığını dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de ihtilaller oldu. İhtilaller olduktan bir yıl sonra da seçimler yapıldı. Bu, Türkiye'de rejim değişikliği olmayacağını göstermektedir. Yine söylüyorum; asla ve asla Türkiye'de başka bir rejim olamaz. Uygulamada aksaklıklar görülürse yeniden düzenlemeler yapılabilir. Yasaların hiçbirisi değişmez değildir. Her yasa değişebilir. Yasa çıkıyor, Anayasa'ya uygun değilse Anayasa Mahkemesi iptal ediyor. Türkiye demokratik bir ülkedir. Türkiye'nin Silahlı Kuvvetleri, Anayasası vardır, Meclisi vardır,
Atatürkü vardır. Atatürk'ün bulunduğu Meclis'te kimler vardı, biz şimdi niye birbirimize tahammül edemez duruma geldik. Neden çok farklı yönlere gidiyoruz. Atatürk ve Atatürkçülük genlerimize işlemiştir. Onun için Türkiye'de hiçbir şey olmaz. Türkiye'nin çok büyük sorunları vardır. Türkiye'nin sorunu bana göre türban değildir. Esas gündemimiz ekonomidir, ekonominin içinde bulunduğu koşulları biliyorsunuz. Enflasyon döneminin tekrar geldiğini düşünür müsünüz, işsizliğin arttığını düşünür müsünüz? Türkiye'nin çözülmesi gereken çok çok önemli sorunları var. Biz böyle kısır döngüye girerek sadece bunlarla uğraşan bir toplum olmamalıyız."

Prof. Dr. Ekinci, toplumun esas gündemini konuşması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer yatıp kalkıp türbanı konuşuyorsak bir eksiğimiz var demektir. Birileri bize 'Bunu yapın' diyor, biz de onu yapıyoruz. Yasalar ne diyorsa biz onu yaparız. Ve korkmuyoruz, hiçbir şeyden korkmuyoruz. Ne türbanlı öğrencimizden ne türbansız öğrencimizden ne de Türkiye'nin geleceğine ilişkin bir tehlikeden korkuyoruz. Birisi 'Türkiye Malezya olur' diyorsa orada başka bir komplo senaryosu, komplo teorisi vardır. Öyle bir şey olamaz. Tarihin hangi döneminde biz İran'a benzedik ki şimdi benzeyeceğiz, böyle bir sıyorlar. Toplumun bir endişesişey olabilir mi? Böyle bir korkumuz olabilir mi? Ne demek İran'a benzemek. Atatürk ve Atatürkçülük bizim en büyük güvencemizdir. Onun için de hiçbir şey olmaz."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 15:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
döndü IP: 88.243.244.xxx Tarih : 26.02.2008 17:30:10

her ne olursa olsun türkiye cumhuriyeti atatürk'ün ilke we inkılaplarını yürütecek. buna kimse engel oamaz biz türk genciyiz ölümü pahasına da olsa ülkemi geriye döndürmem dewletimi hiç bir zaman kötü durumlara düşmesine izin wermiyceğime namussum we şerefim üzerine yemin ederim atam izindeyiz