6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Rusya tanıtım toplantısı düzenlendi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından, Gaziantepli işadamlarını Rusya pazarı hakkında bilgilendirmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasını sağlamak amacıyla tanıtım toplantısı düzenlendi.

GTO Meclis Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Rusya Büyükelçi Müsteşarı Andrey Buravov ve Ticaret Müsteşarı Rashid Batalov, GTO meclis üyeleri ve firma temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Başkanı Mehmet Aslan, toplantıyı Rusya'nın gelişen ticari ve ekonomik potansiyelini Anadolu'daki bölgelere yaymak ve işbirliği olanaklarını geliştirmek amacıyla düzenlediklerini belirtti. Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rusya Federasyonu, ekonomik anlamda 10 yıl içerisinde büyük bir gelişme göstermiştir ve şu anda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaktadır. Bu açıdan, Türk yatırımcısının Rus pazarında mutlaka yer alması gerektiği net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Rusya'da yaklaşık 14 bin dolar seviyelerinde olan GSMH yut içi hasıla oranı dikkate alınacak olursa, Rusya Türk işadamları ve yatırımcıları açısından büyük bir fırsatlar sunan bir pazar haline gelmiştir."

Aslan, Rusya Federasyonu gümrüklerinde Türk ihracatçılarının birçok sıkıntı ile karşılaştıklarını kaydederek, "Yaşanan sıkıntılar son zamanlarda yapılan görüşmeler sonucunda azaldı. İki ülke arasında sürdürülen teknik görüşmelerde uzlaşmaya varıldı. Bayağı azalan sıkıntıların önümüzdeki dönemlerde tamamen sona ereceğini düşünüyorum. Buradaki toplantı ile Gaziantep ve Rusya'nın ticari ilişkilerinin artırılması için önemli bir adım atıyoruz. Koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve artırılacak ilişkilerle Türkiye ve bölge ekonomisine olumlu katkı sağlayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Aslan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin bu yılın ilk 6 ayında 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini, yıl sonuna kadar bu rakamın 40 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

Rusya Büyükelçi Müsteşarı Andrey Buravov da Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin son 5 yıldır dinamik bir şekilde her alanda arttığını belirtti. Buravov, iki ülke arasında çok yoğun bir siyasi diyalog yaşandığını ve önümüzdeki günlerde bu diyaloğun Cumhurbaşkanları seviyesinde devam edeceğinin beklendiğini kaydederek, "Türkiye ile geçen yıl yakalanan 28 milyar dolarlık ticaret hacminin bu yıl daha da artacağını düşünüyoruz. Ticaret hacminin artırılması için de bizler elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Ticaret Müsteşarı Rashid Batalov ise Türkiye-Rusya ve Gaziantep-Rusya arasındaki ticari ilişkiler, yatırım olanakları, firmaların ticari anlamda karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri konularında katılımcılara bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 13:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?