6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sağlık Müdürlüğü'nden kene uyarısı

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları kene konusunda uyardı.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının yüzde 5 civarında mortalitesi olan, bugüne kadar 30’un üzerinde ülkede tanımlanmış ve temel olarak da Hyalomma cinsi keneler aracılığı ile insanlara bulaşan ateş ve kanamaların klinik tabloya hakim olduğu viral bir hastalık olduğu belirtildi.

Hastalığın her yıl Mayıs - Eylül ayları arasında görüldüğü kaydedilen açıklamada, "Virüs insanlara esas olarak hastalığı taşıyan kenelerin tutunması ile bulaşır, virüs hayvanlarda hastalık oluşturmaz. Ayrıca kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar, piknik yapanlar, izciler, avcılar bulaşma açısından risk altındadırlar. Hastalığın inkübasyon süresi etkenin giriş yolu ve virüs miktarına göre değişir. Kene ısırması ile alındığında inkübasyon süresi 1-3 gün, enfekte kan ve dokularla temasla alındığında ise 3-13 gün arasında değişmekte olduğu bildirilmektedir" denildi.

Bugün için modern anlamda insanlarda kullanılan bir aşı olmadığı ifade edilen açıklamada, hastalıktan korunmada dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı: "Hasta ve hastanın salgıları ile temas sırasında mutlaka gerekli önlemler (eldiven, önlük, gözlük, maske) alınmalıdır. Kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılmalıdır. Hayvan karkası ve hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında da gerekli korunma önlemleri alınmalıdır. Kene mücadelesi çok önemli olmakla birlikte oldukça zor görülmektedir. Coğrafik bölgelere ve türlere göre değişmekle beraber, KKKA’yı bulaştıran Hyalomma cinsi keneler genel olarak Nisan ve Ekim aylarında aktiftirler; salgınların bu dönemlerde görülmesinin sebebi de budur. Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılması gerekmektedir. Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışmamış keneler dikkatlice toplanmalı, yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan çıkarılmalıdır."

Piknik amaçlı olarak su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanların döndüklerinde, üzerlerini kene bakımından kontrol etmeleri ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmaları gerektiği uyarısında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Çalı, çırpı ve gür ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir. Mümkünse riskli bölgelerde piknik yapılmamalıdır. Orman işçileri gibi bölgede bulunmaları zorunlu olanlar lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları koruyucu olabilmektedir.

Hayvanları uygun ilaçlarla ilaçlamalı, hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır. Kene bulunan hayvan barınakları uygun ilaçlarla usulüne göre ilaçlanmalıdır. Gerek insanları gerekse hayvanları kene enfestasyonlarından korumak için repellent olarak bilinen böcek kovucular dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Repellentler sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilir. Aynı maddeler hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca, bu maddelerin emdirildiği plastik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir."

.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 15:46:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?