6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sağlık müdüründen KOAH uyarısı

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü'nün amacının, KOAH'ın küresel bir sağlık sorunu olduğu bilincini artırmak olduğunu bildirdi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, hekimler, hekim ve hasta dernekleri, sağlık yetkilileri ve kamuoyu tarafından "Tüm Dünyada KOAH Bilincini Artırın" sloganının kullanılacağını belirtti. Yıldırım, "Sloganla; herkesin KOAH'ın semptomlarını öğrenme, KOAH tanısı konusunda doktoruyla konuşma, uygun tedavi alma, hekim kontrolünde kendi-kendine KOAH tedavisini öğrenme ve hastalığı kötüleştiren risk faktörlerinden kaçınmayı öğrenmeye ihtiyacı olduğu gerçeği vurgulanmaktadır. KOAH oldukça yaygın bir hastalıktır, yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri vardır ve çok sayıda insanın ölümüne neden olmaktadır. Bir kişinin KOAH gelişimi konusunda risk altında olup olmadığını belirlemek oldukça kolay olmasına karşılık, KOAH erken dönemlerinde genellikle teşhis edilmemektedir. Oysa KOAH erken dönemde teşhis edilebilse, akciğer fonksiyonlarındaki daha ileri bozulmayı önlemek ve hastalığı durdurmak mümkündür" dedi.

Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dünya KOAH Günü, hekimleri, sağlık görevlilerini ve ulusal dernekleri KOAH bilincini artırma konusunda birlikte çalışmaya davet etmektedir. Kamuoyu ve sağlık personelini KOAH'ın semptomları konusunda bilinçlendirebilirsek, semptomlu kişilerin uygun tedavi almaları ve akciğerlerindeki hızlı harabiyeti durdurmaları sağlanabilir. Bu çabalar sonuçta: KOAH'dan ölümleri önemli oranda azaltacak, KOAH'a bağlı hastaneye yatışların sayısını azaltacak, yeni KOAH'lı hastaların oluşma hızını azaltacaktır. Dünya KOAH Günü etkinlikleri bu yıl Türk Toraks Derneği öncülüğünde, Sağlık Bakanlığı ve Pratisyen Hekimlik Derneği'nin katkılarıyla 19 Kasım 2008 Çarşamba günü Türkiye'nin 34 ilinde yapılacaktır. Bu illerin tümünde gün ile ilgili afişler asılacak, Radyo-TV söyleşileri yapılacak, basın toplantıları düzenlenecek, kamuoyu ve hastalara yönelik bildiriler dağıtılacak, 11 ilde hasta eğitim toplantıları, 9 ilde hekim eğitim toplantıları 12 ilde ise ücretsiz spirometri etkinlikleri yapılacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 14:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?