4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Sağlıkçıların maaş promosyonları

Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, bankalar tarafından verilen maaş promosyonlarının çalışanlara dağıtılması gerektiğini bildirdi.


Arayıcı, yaptığı açıklamada, yeni yılla birlikte bankalarla yapılacak anlaşmalarda, bankalar tarafından verilecek promosyonların, çalışanların emek ve ücretlerinden kaynaklı bir hak olduğu için mutlaka çalışanlara dağıtılmasının gerektiğini belirtti. Arayıcı, "Bu anlamda 2006 yılında Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan mutabakat metninde banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılması karar altına alınmıştı. Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak mutabakata varılan bu konuda verdiğimiz mücadele 20 Temmuz 2007 tarihli Başbakanlık Genelgesiyle hayata geçirildi. Maaş ödemeleri, bankalar için 'ballı mevduat' olarak bilinmektedir. Böylece, bir aylık mevduat için müşterilerine faiz ödeyen bankalar, memur maaşlarıyla maliyetsiz kaynak imkanına kavuşuyor" dedi.
Maaşların ödenmeden 1-2 gün önce bankadaki hesaba geçirildiğini kaydeden Arayıcı, "Banka, çalışan adına yatırılan maaşı bu süre içinde değerlendirme imkanı buluyor. Çalışanların hesabındaki kullanmadığı para ise bankanın ileri günlerdeki ek kaynağı oluyor. Ayrıca maaş hesabı bulunan müşteriler bankacılık işlemlerini de aynı bankadan yapınca bankaya komisyon geliri sağlıyor. Buna ek olarak, maaş hesabı bulunanlara verilen kredi kartları, bankalar için karlı bir müşteri portföyü oluşturuyor" diye konuştu.


Arayıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gaziantep Sağlık Sen olarak, çalışanların haklarından yani ücretlerinden kaynaklı bu promosyonların tamamının çalışanlara dağıtılması gerektiğini ve bankalarla yapılan anlaşmalarda da çalışanların haklarının sonuna kadar korunmasını, bankalarla çok iyi bir pazarlık yapılarak promosyon miktarlarının 1.000 YTL'nin altına düşürülmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Ayrıca bu anlaşmalarda banka promosyonlarının çalışanlara zamanında ve bir defada ödenmesini istiyoruz. Yapılan çalışmalar şeffaf, hesap verilebilir bir ortamda yapılmalı ve kapalı kapılar ardında yapılmamalıdır. Çok zor şartlar altında ve 24 saat gece gündüz mesaisi olmadan çalışan sağlık çalışanlarının promosyonlar hakkıdır. 2006 Yılı Toplu Görüşme Mutabakat Metninde promosyonlarla ilgili sadece Memur-Sen'in imzası bulunmaktadır. Bu mutabakat metni ile bankalar artık müdürlerin makam odalarının tefrişatını yapamayacak, makam aracı tahsis edemeyeceklerdir. Memurun hakkı memura verilecektir. Gaziantep Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının hakkını kimsenin almasına izin vermeyeceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 12:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?