6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sanayici elektrik zammına tepkili

Gaziantep'te sanayicileri elektriğe yapılan zamlardan dolayı zor günler bekliyor.

Gaziantep Sanayi Bölgesi'nde 2007 yılında 1 aylık elektrik gideri 1 milyon YTL olan bir şirketin 2008 yılının ekim ayından sonra gideri 1.5 milyon YTL'ye yükseliyor.

Naksan Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, dünya genelinde yaşanan finansal krizin yanı sıra Türkiye'de yapılan elektrik zammı nedeniyle sanayicilerin zor günler geçireceğini söyledi. Nakıboğlu uzun süredir yapılmayan elektrik zamlarının bir anda gelmesiyle sıkıntı yaşayacaklarını belirterek, "Elektrik zammı şu günlerde yaşanan krizden dolayı iyi olmadı. Ancak hükümet, uzun süredir belli bir stratejiyle yürüttüğü ekonomik politikasından dolayı uzun süredir zam yapmamıştı. Bu zamların arka arkaya yapılması tabii ki sanayiciler tarafından hoş karşılanmıyor. 'Bilhassa şu kriz dönemini nasıl atlatırız' düşüncesi varken arka arkaya zamların gelmesi bizi mağdur etmektedir. Bölgesel olarak daha önceden de teşvik dolayısıyla mağduriyetimiz söz konusu. Gaziantep dışına teşvik verilirken burada bulunanlara uygulanılmamıştır. GAP içerisine alırınsak bir nebze de olsa bu sıkıntılarımız giderilmiş olur" dedi.

Elektrik zamlarını fiyatlara yansıtmakta da zorlandıklarını anlatan Nakıboğlu,"Bu elektrik zamlarını ister istemez fiyatlarımıza yansıtmamız problem olmaktadır" diye konuştu.

Ekonomi politikasının gözden geçirilmesinin fayda sağlayacağını hatırlatan Nakıboğlu, "Bu sanayiciyi ve yatırımcıları ister istemez engelleyecektir. Zaten 4-5 yıldır Gaziantep bölgesinde yatırım yapılmamakta. Bugün 4. bölgemiz 4 yıldır faaliyette ama ciddi bir yatırım olmadı. İşadamları bu tür maliyet artırıcı etkenlerden dolayı yatırımlardan uzaklaşmaktadır. Bilhassa bu yatırımların aktif hale gelmesi için ekonomik politikamızın gözden geçirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Burteks Yönetim Kurulu Başkanı Ali Burnukara ise üst üste gelen elektrik zamlarının sanayicileri büyük ölçüde etkilediğini belirterek, "Doğalgaz ve elektrik zamları ana girdi maliyeti olduğu için çok can yakacak gibi görünüyor. Peş peşe gelen zamlar Gaziantep sanayisini çok büyük bir etki altında bırakacak" dedi.

Elektriğe yapılan zamların en çok teşvikten faydalanamayan Gaziantepli sanayiciyi etkileyeceğini ifade eden Burnukara, "Her gelen elektrik zammı Gaziantep ile teşvik alan illerin arasını biraz daha açıyor. Elektrik fiyatlarındaki makas gittikçe açılıyor. Gaziantep sanayisinde üretim de her geçen gün azalıyor. Buna ciddi bir çözüm bulunması gerekmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 16:44:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?