4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Sanko Holding özelleştirmelere talip

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, enerji sektörü ihalelerinde yer alabileceklerini, çimento fabrikalarının da tamamına talip olduklarını söyledi.

Sanko Holding, geçen yıl ihracatını yüzde 40 artırarak 209 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2005 yılında 220 milyon dolarlık ihracat hedefleyen Sanko, devletin satışa çıkaracağı bazı barajlara ve çimento fabrikalarına talip olduğunu açıkladı.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, yaptığı açıklamada, ekonomideki son durumu ve şirketlerinin yeni hedeflerini anlattı. Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep’in teşvik dışı bırakılmasını eleştirerek, "Gaziantep’in teşvik dışı bırakılması negatif bir durumdur. Bu demek değil ki, teşvik yok diye yatırım olmayacak. Yine yatırımlara ve rekabete devam edeceğiz. Teşvik olsaydı iyi olurdu ama olmadı. Hükümetin almış olduğu karara kurumlar olarak uymak zorundayız" dedi.

Yeni alınacak teşvik kararlarında Gaziantep’in yer alacağına inandığını ifade eden Konukoğlu, "Hükümet, yeni teşvik sisteminde sektörel olarak düşünüyor. Bu teşvikin zamanı belli değil ama Gaziantep’in sektörel teşvikten faydalanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konukoğlu, yurt dışına yatırım yapmayı hiç düşünmediklerini, sadece Özbekistan’da yatırım için bir araştırma yaptıklarını dile getirerek, "Özbekistan’da yapacağımız yatırımdan, şartları iyi hesaplandığında uygun olmadığını gördüğümüz için vazgeçtik. Zaten son Teşvik Yasası’yla doğu bölgelerimiz de Özbekistan oldu" şeklinde konuştu.

3 yıl önce mağaza fiyatlarının değişmeyeceğini belirttiğini hatırlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün bakıyorum, 3 yıl önce söylediğim söz gerçek oldu. Mağaza fiyatları, 3 yıl önceki fiyatlarda kaldı. 3 yıl önce üreticinin 100 liradan sattığı malı, mağazalar 400 liradan satıyordu. Bugün üretici 90 liraya ürününü satarken, mağaza fiyatları yerinde kaldı. Bu fiyatlar bir süre daha yerinde sayacak. Faizler düştükçe mağaza fiyatları bir müddet daha aynı kalacak. Önümüzdeki 3 yılda ise mağaza fiyatlarının yılda ortalama yüzde 4-5 oranında artmasını bekliyorum."
Konukoğlu, paradan 6 sıfır atılmasının fiyatlarda bir değişikliğe neden olmadığını, sadece psikolojik yansımaları olduğunu, Türk Lirası’nın değer kazanmasının kendilerini gururlandırdığını kaydetti. Abdülkadir Konukoğlu, reel faizlerin enflasyonun üzerinde olmasının doğal olduğunu söyleyerek, "Reel faizleri aniden indirmeye kalkarsan, bu kez ekonomiye hakim olamazsın" dedi.

"İHARACATÇININ GÜCÜ KALMADI"

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, 2004 yılında ihracatta yaşanan artışın üreticinin özverisinden kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uzakdoğu fiyatlarıyla Türkiye’nin rekabet gücü kalmadı. Çünkü Türkiye’de enerji ve maliyet girdileri çok yüksek. O bakımdan biz Uzakdoğu’yla çarpışacak durumda değiliz. 2004 yılında özellikle tekstil sektörü dişini sıktı, zarar da etse müşterisini kaybetmemek için mal sattı. 2005 yılında bu nedenle ihracat artışından pek umutlu değilim. Türkiye’de önümüzdeki 20-30 yılda tekstil ihracatı hızını kesecektir. Türkiye’ye kaba işler kaldı. Teknoloji gelişti. Markalaşma ön plana çıktı. Eskisi gibi azıcık param var, gidip tekstil fabrikası kurayım, dönemi bitti."
Konukoğlu, kur değişikliğinin ihracatın önündeki engellerin en kötüsü olduğunu söyleyerek, Türk Lirası’nın değer kazanması ve doların düşmesinin, ihracatta azalmaya, ithalatta ise patlamaya neden olduğuna dikkat çekti.

Konukoğlu, Sanko Holding’in yatırımları ve yeni hedefleri hakkında da bilgiler verdi. 2004 yılında başlattıkları yatırımları 2005 yılında tamamlamayı planladıklarını ifade eden Konukoğlu, "Devletin yapacağı özelleştirme ve satacağı bazı kurumlara şimdiden talip olduğumuzu söylemek biraz erken. Bunu ancak zaman gösterecek. Sadece bazı baraj ve çimento fabrikalarına talipli olduğumuzu söyleyebilirim. Enerji sektörü ihalelerinde yer alabiliriz. Çimento fabrikalarının hepsine talibiz. Ama elimize hangisi geçecek, onu ihale sonucunda göreceğiz" dedi.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, özelleştirme ihalelerinde geçmişte Petkim ihalesinde Zorlu Holding’le yaptıkları ortaklık gibi büyük şirketlerle ortaklık yapmayı düşünmediklerini, ancak bütün büyük şirketlerle şartlar uygun olduğu sürece ortaklık yapabileceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 11:23:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İskender YILDIZ IP: 81.213.136.xxx Tarih : 21.01.2009 23:29:43

Merhabalar. Gaziantep'te eğitim denetmeni (ilköğretim müfettişi) olarak görev yapmaktayım. Gaziantep'te okul yaptıran, okullara katkıda bulunan bir çok hayırsever var. Gaziantep'te Konukoğlu adını taşıyan okul sayısı çok. Eğitime gönül veren, katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Abdülkadir Bey, eğitime katkılarınız devam edecek mi? Siz, Kahranmaraş Göksun Keklikoluk Köyü, Sivas İmranlı Doğançal Köyü, eğitim ve çevre dostları başta olmak üzere, bekleyen herkese selamlar.