6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sanko tekstil küçülecek

Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Sani Konukoğlu, tekstil sektörünün dibe vurduğunu belirtti.


Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Sani Konukoğlu, tekstil sektörünün dibe vurduğunu belirterek, tekstilde 2008'i, daha çok küçülerek atlatmak istediklerini söyledi.


Tekstilin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyen Konukoğlu, "Tekstil her zaman ufku açık bir sektör ancak önemli olan yenilik yaparak ürün geliştirmek. Türkiye'de bundan önce tekstil firmalarının hiçbiri AR-GE'ye para harcamazken şimdi hepimiz çatır çatır AR-GE'ye para harcıyoruz." dedi.

Orteks 2008 Gaziantep Tekstil, Konfeksiyon, Halı Makineleri Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı'nın açılışı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Konukoğlu, tekstil sektöründe Eylül 2000'de başlayan ve şu ana kadar devam eden bir duraklama dönemi yaşandığını, 2007 yılının ise tekstilin en kötü dönemi olduğunu ve sektörün dibe vurduğunu belirtti.

Tekstilden vazgeçmenin mümkün olmadığını, ancak ayakta kalabilmek adına yenilikçilik ve ürün geliştirmenin zorunlu olduğunu belirten Konukoğlu, tekstilin mutlaka bir yükselişe geçeceğini söyledi.

Birçok firmanın gelişmeleri doğru okuyarak AR-GE'ye önemli kaynak ayırdığına vurgu yapan Konukoğlu, ''Tekstil sektörü, dibe vuracağı kadar vurdu zaten. Daha ne olacak ki?. Önümüzdeki süreçte tekstilin bitme şansı yok. Mutlaka bir yükselişe geçecek. Tekstili elimizin tersiyle itip, öldü bitti deme şansımız yok. Çünkü, tekstil her zaman ufku açık bir sektör. Ama önemli olan yenilikçi olmak, ürün geliştirmek. Türkiye'de bundan önce tekstil firmalarının hiçbiri AR-GE'ye para harcamazken şimdi hepimiz çatır çatır AR-GE'ye para harcıyoruz. Yeni ürünler ortaya çıkartıyoruz, rakiplerimizi ekarte ediyoruz.'' diye konuştu.

Bir soru üzerine tekstil sektöründe yabancı ortaklık kurmanın zor olduğunu kaydeden Konukoğlu, Sanko Holding'in 2008 yılında tekstil sektöründe yatırımının olmadığını ifade etti.

2008'i daha çok küçülerek, modern üretim yöntemlerine geçerek ve ürün geliştirerek atlatmayı istediklerine vurgu yapan Konukoğlu, tekstilde eski ve otomasyon olmayan bölümlerinin büyük kısmını kapattıklarını kaydetti.

Konukoğlu, tekstilde istihdamda azalma olmasına karşın enerji, çimento gibi yeni sektörlerde yatırım yaptıkları için holdingin toplam çalışan sayılarının arttığına işaret etti.

Tekstil kolunda 2 yılda yaklaşık bin 200 kişilik bir istihdam azalmasının olduğunu belirten Konukoğlu, teknolojik yatırım sayesinde üretim kapasitelerinde bir azalmanın söz konusu olmadığını dile getirdi.

Konukoğlu, Nestle Su ile ortaklıklarına ilişkin bir soruya da "Nestle Su da küçük bir payımız var. Ortaklığımız sürüyor." dedi.

cha/basından
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 17:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?