6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sansürsüz basın 100 yaşında

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, özgür basının çağdaş demokrasilerin en önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

Kocaman, yaptığı açıklamada, çağdaş bir demokrasinin yerleşik hale getirilmesi için her kesime önemli görevler düştüğünü belirterek, "Günümüzde siyasal iktidarlar ile basın, güçlerini birleştirerek vatandaşın bilgilenme hakkını gasp etmektedir. Bugün ulusal basın gücünün yüzde 70'ini tek bir basın kuruluşu elinde bulundurmaktadır. Siyasal iktidarlar da kendi yandaş medyasını oluşturmak gibi mesleğimizin kodları ile oynayan bir tutum içindedir. Böyle bir basın tröstünün varlığı söz konusuyken 'Türk basını özgürdür' demenin gereği bile yoktur" dedi.

Türk basınından sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz 1908 tarihinin ülke adına modern bir çağın başladığı ve özgürlüklerin önünün açıldığı sürecin kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Kocaman, şunları söyledi:

"24 Temmuz 1908'den sonraki dönemlerde basının kesintisiz özgürlük yaşadığını söylemek elbette mümkün değildir. Ancak, 24 Temmuz 1908, basın özgürlüğünün olmazsa olmaz koşullarının belirlenmesi bakımından bir mihenk taşı olmuştur. 'Basın hürdür, sansür edilemez' diye simgeleştirdiğimiz özgürlük anlayışı, bugün iletişim alanındaki yeni gelişmelerle ulusal boyuttan evrensel boyuta taşınmıştır. Basın özgürlüğü artık bir iletişim hakkıdır. Basın özgürlüğü, basınla ilgili kurumların ve kuruluşların özgürlük alanı olmasının ötesinde, bireysel hak ve özgürlük alanı haline gelmiştir; bilgi edinme ve bilgilenme hak ve özgürlüklerini kapsamaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 15:17:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?